En död och en svårt skadad när helikopter störtade i Högheden

26 SEP 2017
Skrivet av :

UPPDATERAD: En person omkom och en skadades livshotande när en helikopter störtade strax utanför Högheden på tisdagen. Sjö- och flygräddningscentralen fick ett larm från helikopterns nödsändare vid 14:40-tiden i Älvsbytrakten.

Helikoptern var av modellen Hughes 369

Helikoptern skulle inspektera en kraftledning. Den skadade, en 27-årig polack, vårdas på intensivvårdsavdelning enligt sjukhuset i Sunderbyn.

Polisen och Räddningstjänst har biträtt sjö-och flygräddningscentralen i eftersök och vid 15:30 påträffades helikoptern havererad i skogen söder om Älvsbyn, i närheten av Högheden.

 

De var två personer i helikoptern.

Helikoptern, av modellen Hughes 369, kraschade i ett skogsområde, och var illa tilltygad. Räddningstjänstspersonalen tvingades klippa upp maskinen för att få ut personerna.

– Vi vet att den har havererat efter start från Älvsbyn. Vi fick ett larm från nödsändaren i helikoptern, säger Mikael Bergström, biträdande räddningsledare på Sjö- och flygräddningscentralen, till TT

Olycksplatsen är avspärrad.

– Dels bistår vi Statens haverikommission, dels gör vi en teknisk undersökning, säger Peder Jonsson, kommunikatör vid polisens region Nord, till TT.

Polisen har inlett en förundersökning om arbetsplatsolycka. Helikoptern var ute på uppdrag av energijätten Vattenfall, men piloten och den andre personen är anställda av en underleverantör.

– Man flyger över kraftledningarna och filmar för att upptäcka fel eller avbrott. Det är en rutinmässig flygning, det är inget som är unikt just för oss, säger Lars-Åke Linander, pressekreterare på Vattenfall, till TT.

 

 

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.