Fyraårige Charlie mötte rådjur, björnar och en älg under jakt med sin pappa

18 SEP 2017
Skrivet av :

4-årige Charlie med sin pappa Oskar Öhgren bakom den älgkalv som blev bytet på lördagsmorgonen. men minuterna innan blev spännande och upplevelserika. FOTO: PRIVAT

Oskar Öhgren och hans 4-årige son Charlie fick en häftig naturupplevelse i lördags. Inom loppet av mindre än 15 minuter passerade två rådjur, en björhona med två ungar och en älg passet där far & son befann sig.
– Kul att få uppleva detta med Charlie. Han hade mycket att berätta på förskolan, säger Oskar.

Färden hemifrån till byns jaktlag avgick redan vid 05-tiden på morgonen. Efter genomgång begav sig Oskar och Charlie till ett hygge en bit ovanför vattenkraftverket, på norra sidan av Sikfors. Där satte de sig för att invänta älg. Men morgonen skulle bjuda på så mycket mer…

Överraskande syn

Först passerade ett rådjur.
– Sedan hörde vi hunden skälla och komma mot oss. Jag gjorde mig beredd och Charlie höll för sina öron. Men det var ingen älg som hunden drev utan ett rådjur.

I höjd med Oskars pass vek hunden av.
– Han började springa i cirklar och gav skall ett par tre gånger. Jag blev nyfiken och kollade genom kikarsiktet vad han skällde på.

Synen gjorde Oskar paff.
– En stor björnskalle uppenbarade sig. Sedan ställde sig björnen upp på en sten 60 meter från passet och tittade mot oss. Intill fanns två björnungar. Efter en kort stund lufsade honan, den största björnhona jag sett, iväg.

Hann Charlie se björnarna?
– Ja, jag lyfte upp honom för ett kort ögonblick. Sedan koncentrerade jag mig på björnhonan. Jag ville vara skärpt i situationen som blev lite småspännande.

”Vilken morgon”

Efter en kort stund återkom hunden skällande. Denna gång efter en ensam älgkalv som passerade Oskar och Charlie på endast 25-30 meter.  Återigen höll Charlie för öronen och denna gång pricksköt hans pappa älgen.
– Vilken morgon! Något liknande har jag aldrig förr upplevt och kommer förmodligen aldrig att få göra det igen. Men det var häftigt och allt skedde på mindre än en kvart berättar Oskar.

Älgkalven fälldes vid 07:30-tiden.
– Bredvid mig hade jag en nöjd kille. Jag hoppas att Charlie fått smak för jakt. Vi satt ju verkligen på första parkett. Han gillar i varje fall att vara ute i naturen.

Det fantastiska jakthistorien blev snabbt ett samtalsämne i Sikfors. Även på förskolan under måndagsmorgonen.
– Och Charlie hade mycket att berätta för kompisar och lärare.

Egentligen skulle Oskar ha tilldelats ett annat pass.
– Men jag lyckades byta i sista sekunden. Det var ju tur.

Att rådjur, älgar och björnar befinner sig så nära varandra är ovanligt.
– Älgen och rådjuren kan ju inte ha känt vittringen, konstaterar Oskar.

 

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.