Ny mässa ska ge mer lokal mat i handeln och på restauranger

18 SEP 2017
Skrivet av :

En ny mässa för matproducenter och köpare arrangeras av Lantbrukarnas Riksförbund den 5 oktober i Luleå. Syftet är att skapa möjlighet till nya affärskontakter, och att fler lokala matprodukter ska komma ut i handeln och på restauranger.

 

Lokalt producerad mat ligger i tiden; allt fler bönder startar egna gårdsbutiker, eller förädlar sina råvaror. Många säljer direkt till konsumenterna, men en del vill gärna öka sin produktion, och få livsmedelsbutiker och restauranger som kunder. Signaler därifrån visar att intresset att köpa finns.

– Problemet är att säljare och köpare har svårt att hitta igen varandra på marknaden. Därför ordnar vi nu denna matmässa, där de får möjlighet att knyta kontakter, som på sikt kan leda till affärer, förklarar Håkan Stenmark, företagsutvecklare vid LRF Norrbotten.

Det är LRF Norrbotten och LRF Västerbotten som tillsammans gör denna satsning, med visst stöd från EU:s landsbygdsprogram. Målet är att minst ett 30-tal utställare med lokal mat ska finnas på plats med smakprover, för att möta företrädare för handel, grossister, restauranger, kommunala inköpare etc.

– I våra två län finns allt från lamm- gris- och nötkött till ost, bröd, sylt och drycker med mera.  Vi jobbar givetvis för att utbudet av matprodukter på mötet ska bli så brett som möjligt, berättar Gunnar Forsgren, företagsutvecklare vid LRF Västerbotten.

Under Matmötet, som hålls på Luleå Energi Arena, kommer också ett flertal seminarier att erbjudas. Bland annat ska matkonstnären Björn Ylipää, ursprungligen från Tornedalen, men som nu bor i södra Sverige, föreläsa. Från Luleå tekniska universitet presenteras ett projekt om matförpackningars miljöpåverkan, och LRF berättar om den senaste undersökningen bland Norrbottens restauranger, som fått frågan om vilken mängd lokal råvara som används.

Föreningen Exceptionell Råvara, som består av delar av kock-eliten i Sverige, finns på plats för att bedöma olika lokala leverantörers köttråvaror.

Källa: Pressmeddelande LRF

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.