Naturupplevelse även för handikappade

BILDEXTRA: På söndagen bjöds det på en riktig naturupplevelse för några av Älvsby Parasport skidors medlemmar.

Efter att funderat och åter funderat så tog Marianne Kortesoja tränare med sig Mette Gyllenbåga och Lena Nilsson från Älvsby Parasport, till Grodkällan (Tsuobbuoája) på Slengmyran i närheten av byn Lomträsk ca 1 mil sydost om Moskosel.

 

Laddade med ett glatt humör, välklädda med regäla skodon, fridluftskläder, ved, korv och fika så bar det av med bil ca 8 mil från Älvsbyn vid 12 tiden på söndagen.

På plats, parkerades bilen vid skylten Grodkällan 0,6 km. Därifrån vandrade sällskapet längs en välspångad fin stig till Grodkällan ute på Slengmyren.

En promenad som bjöd på både naturupplevelser och en litet träningspromenad med mycket balansträning.

Väl framme blev det sedan tid till att njuta, titta på den mycket intressanta platsen.

Göra upp eld och utspisa medhavd fika och korvlunch vid lägerelden.

Ett par timmar stannade de vid Grodkällan ute på Slengmyren, för att sedan återvända de 600 meterna till bilen.

Med ett verkligt fridluftsminne och en trevlig dag rikare.

Efteråt så måste hela sällskapet berömma de som satsat på denna helt underbara plats, som faktiskt även ger handikappade möjligheten att söka sig ut på lämpliga strapatser i naturen.

Efter hemkomsten var alla nöjda med dagen och både Lena och Mette kände att dagen givit en massa mervärden. Vakert väder, lagomt långt och fruktansvärt upplyftande dag.

Text: Älvsby Parasport
Foto: Marianne Kortesoja
___________________

Fakta:
Grodkällan (Tsuobbuoája) på Slengmyran

Grodkällan på Slengmyren är ett mycket populärt utflyktsmål för hela familjen som vem som helst med bra kängor eller stövlar kan ta sig till.

Grodkällan eller Tsuobbuojája som den heter på samiska är en stor kallkälla (15m diameter, minst 3m djup) belägen mitt ute på Slengmyran i närheten av byn Lomträsk.

En delvis spångad stig tar dig från Häggsjölidvägen de 600 metrarna ut på myren och till källan.

Väl där kan du ta en fika eller grilla vid den iordningsställda eldplatsen och vindskyddet som finns vid källan.

Kallkällan är en så kallad artesisk eller kokande källa där vattnet har mycket högt tryck och genom det klara vattnet kan man se hur det bubblar från bottnen där det tränger upp.

Det mest slående med källan är dock den säregna turkosa färgen som kontrasterar skarpt mot den omgivande myren.

Färgen kan bland annat bero på flytande lerpartiklar reflekterar det gröna och blåa ljuset i vattnet men även ljusgröna trådiga alger kan bidra till den turkosa färgen.

Grodkällan fick sitt svenska namn som en översättning av det äldre, samiska namnet Tsuobbuojája som betyder just Grodkällan.

Namnet tros ha kommit från att grodor övervintrade i källan vilket samerna såg när de rastade vid källan förr i tiden på sin väg mot Arvidsjaur.

Det sägs ha funnits en stig som samerna använde från Lomträsk som gick förbi källan och fortsatte mot Arvidsjaur.

På grund av källans märkliga utseende användes den också som gränsmärke mellan Lomträsk och Auktsjaur lappskatteland vilket går att läsa om i syneprotokoll i domböcker från 1823.

Längd: 600m
Tid: 20min
Svårighetsgrad: Lätt

Älvsby Parasport:s betyg:
En heldagstur för handikappade, med många mervärden.


Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.