Västanvind Jojk framförde fängslande samisk musik i modern tappning

14 JUL 2017
Skrivet av :

Ronald Wikström och Jonas Strandgård i den vackra scendekorationen.

Musik med både mening och historia. Det framfördes av Västanvind Jojk på fredagskvällen i Storforsens naturreservat. Ett hundratal personer trotsade regnet och bjöds på en annorlunda kulturupplevelse.

Åren 1953-1954 påbörjade Sveriges Radio en dokumentation av jojkande samer för att bevara sångerna till eftervärlden eftersom de var övertygade om att musiken var på utdöende. Delar av dessa inspelningar har Ronald Wikström och Jonas Strandgård, som utgör VästanVind Jojk, moderniserat.
– Vi har valt jojkar som relaterar till platser vi själva känner till. Bland annat Arjeplog och samen Anders Mattsson, född 1881.
Ronald Wikström berättar dessutom fängslande historier om den samiska kulturen och jojkarnas ursprung mellan låtarna. Västanvind Jojk framför verkligen musik som har någonting viktigt att berätta.
På plats bland publiken fanns operasångerskan Katarina Fallholm och jazztrummisen Benny White från Stockholm. Västanvind Jojk har hittat en nisch som både roar och imponerar. De kommer att låta höra tala om sig i framtiden.
Var så säkra..

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.