Succé för Trolltagen

09 JUL 2017
Skrivet av :

Bra väder och en kraftig publiktillströmning. Årets upplaga av Trolltagen blev en succé att bygga vidare på.
– Allt har fungerat bra. Vi har inte fått några exakta publiksiffror. Men totalt uppskattar jag den till en bra bit över tusen betalande, säger Jimmy Stenman, producent.

Trolltagen är en föreställning med häftiga dräkter och trollbindande musik. En kulturgärning och ett årligt återkommande evenemang som numera är att betrakta som en tradition. Urpremiären hölls 1987. Men under åtta var föreställningen vilande tills den 2015 återupptogs av Event & Balett i Storforsen ekonomisk förening.

Julia Karlsson och Maja Sjögren var två i den talrika publiken. FOTO: KAROLIN ELIASSON

Baletten Trolltagen kräver ett 25-tal dansare, professionella, semiprofessionella och barn. Huvudrollen som vallpojken spelades i år, liksom i fjol, av Christofer Lindström. Guldprinsessans roll gjordes denna sommar av Kirstine Engborg.

Foto: Robin Nilsson

I år var det 30 år sedan uruppförandet av Trolltagen. Det firades denna sommar med extra kringaktiviteter som konstutställning, dockteater och hantverk. Dessutom uppträdde Idol-Jesper Peterson före baletten på fredag och lördag.
– Han släppte dessutom sin nya singel på fredagen. en extra krydda, berättar Jimmy.

Konferencier var skådespelaren, författaren och ståuppkomikern Niclas Christoffer. Han uppträdde i rosa kanindräkt!
– Ett mycket uppskattat inslag, säger Jimmy.

Foto: Robin Nilsson

Under söndagen bjöd Danslägrets elever vid Älvsby Folkhögskola på en avslutningsuppvisning.
– De körde ett halvtimmes program och var mycket duktiga.

Förra årets publiksiffra på runt 800 betalande åskådare överträffades med råge.
– Det var inte dubbelt så många men nästan. Åtminstone en bra bit över tusen personer totalt sett. Vi inväntar slutgiltig statistik, berättar Jimmy.

FAKTA TROLLTAGEN:

Baletten handlar om de sex små flickorna som rövas bort av en virvelvind och sätts i fångenskap hos de fula trollen. När flickorna blivit vuxna ämnar trollen gifta sig med dem och göra dem till drottningar på sina slott. En fattig vallpojke förirrar sig i skogen och träffar där på de tre slotten – ett av koppar, ett av silver och ett av guld – där flickorna hålls fångna.

I samband med Trolltagen bjuds det i år även på Konstutställning den 6-9 juli klockan 12.00-19.00 Svenska Konstnärsförbundet Region Nord i f.d. Galleri Storforsen. Quiltquinnen visar sina alster den 7-9 juli klockan 12.00-19.00 i Hantverkshyddan. Det blir Dockteater lördag klockan 13.00 med Chapp-Å-Clack utanför Storforsen Shop. Dessutom försäljning av hamburgare, vårrullar och suovas.

Upphovsmän är; Ralph Lundsten, musik, Mats Isaksson, koreografi och Veronica Leo, scenografi & kostym. De fanns på plats under årets jubileumstillställning.

 

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.