Scenen riggad på Storforsens naturscen för kvällens gratiskonsert

14 JUL 2017
Skrivet av :

Benny White, musiker från Stockholm, har åkt upp till Storforsen för att lyssna på Västanvind Jojk. Här är han i samtal med Ronald Wikström.

Det drar ihop sig till kvällens gratiskonsert med Västanvind Jojk på Storforsens vackra naturscen. Scenen är riggad i samisk stil. En konsert som du aldrig upplevt förr utlovas…

Västanvinds låtar ligger sedan början av året i topp på Ethnocloud, plattformen på Internet för folkmusik från världens alla hörn. I kväll, fredag den 14 juli klockan 19:00 spelar VästanVind Jojk i naturreservatet vid mäktiga Storforsen. Inträdet är gratis! Wokad palt finns att köpa vid turistinformationen.
– Vi har till och med medverkat i Mexicansk radio, berättar Ronald Vikström, som tillsammans med Jonas Strandgård bildar VästanVind Jojk.
Konserten arrangeras av nybildade Storforsens Eventförening.
– Vi är stolta över samarbetet med Västanvind Jojk. Konserten vid Storforsen blir en så kallad promotionspelning. Därför är den gratis. Spelningen görs bland annat för att vi ska fotografera och filma tillställningen. Självklart hoppas vi också på publik som en trevlig inramning. Musiken passar utmärkt i reservatet, säger arrangörerna.

Det ljusnar och molnen spricker upp.

Åren 1953-1954 påbörjade Sveriges Radio en dokumentation av jojkande samer för att bevara sångerna till eftervärlden eftersom de var övertygade om att musiken var på utdöende. Delar av dessa inspelningar har VästanVind Jojk moderniserat.
– Vi har valt jojkar som relaterar till platser vi själva känner till. Bland annat Arjeplog och samen Anders Mattsson, född 1881.
VästanVind Jojk framför jojkar instrumentalt i ny unik tappning, elektroniskt på moog liberation och gitarr. Syftet är att föra traditionen vidare till nya öron.
Duons album ”The album Nasafjäll Requiem” har kritikerrosats världen över. Mellan låtarna berättar också Ronald och Jonas om samekulturen och de grymheter Sveriges ursprungsbefolkning utsatts för.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.