Kineser imponerade av Storforsen

30 JUL 2017
Skrivet av :

Ulf Nårsa ska locka kineser till Storforsen, Älvsbyn och Norrbotten.

Tio stora kinesiska researrangörer besökte Storforsen på fredagen. De blev mycket imponerade.
– Ett lyckat besök, säger Ulf Nårsa, ägare av North Sweden Event & Resor AB.

Efter besök i Stockholm, Skellefteå, Piteå och Luleå gick bussen till Storforsen i Älvsbyn. En av de tio researrangörerna och ägare av 40 resebyråer i Hangzhou, med nära sju miljoner invånare i provinsen och 1,4 miljoner bara i centrala staden, struntade helt sonika i  middagen när sällskapet anlände. I stället ägnade han tiden åt att fotografera miljön.
– De blev väldigt imponerade. Faktum är att Storforsen redan finns i ett antal resebroschyrer om Sverige i Kina, berättar Ulf.

Ulf Nårsa vid Storforsen.

Efter en guidning av Dick Öhman i Reservatet på lördagsmorgonen, en mycket uppskattad sådan, gick färden vidare mot Jokkmokk.
– Svansele i Västerbotten Storforsen och Jokkmokk är hittills, som jag uppfattar det, höjdpunkterna på resan så här långt, meddelar Ulf.

På Storforsen hotell berättade dessutom Storforsens Eventförening om kommande planer. Det visades filmer om Älvsbyn, bland annat Ballorama Productions välgjorda videor om Älvsbyns kommun i sommarskrud och julmarknaden i Storforsens naturreservat samt en filmning från konserten med Västanvind Jojk. Dessutom fick representanter för Storforsens Eventförening äran att dela ut gåvor från Älvsbyns kommun vilket blev väldigt uppskattat. Kineserna fick också en CD med Västanvinds Jojks musik.

– Storforsen och Älvsbyn imponerade på kineserna, berömmer Ulf.

Lika uppåt var det inte på andra ställen. Bland annat serverades kineserna röding till middag tre dagar i rad.
– Det var i Skellefteå, Piteå och Luleå. Ändå hade vi sagt att restaurangerna skulle samordna menyn med andra som stod i vår reseplan. Däremot var de väldigt nöjda med boendet på Stadshotellet i Skellefteå (som inte serverade middagen). De uttryckte: ”Sådan här lyx behöver det väl inte vara”.

Nöjdare var kineserna med maten i Storforsen. Där blev det grillbuffé.
– I Storforsen fungerade kommunikationen väldigt bra, säger Ulf.

Helt klart är att kineserna uppskattar ren luft och rent vatten. Någonting de inte är vana vid. När Ulf Nårsa, som är same, satte på sig sin kolt blev reaktionen från de kinesiska gästerna minst sagt upprymd.

– Genom vårt arktiska sätt att leva, i samklang med naturen, är vi ett företag som vill dela med oss av glädjen och lusten att vara i och upptäcka naturens mysterier, samt uppleva den rogivande och välbefinnande effekt som den arktiska naturen ger, berättar Ulf och fortsätter:

– Våra produkter är därför utformade så att upplevelsen och mötena med naturen, människan och djuren blir det centrala och själva navet i verksamheten.

Ola Landin, medarbetare i North Sweden Event AB, berättar att en sådan, för oss, självklar sak som ren luft är en upplevelse för många kineser.
– Det första våra kinesiska gäster gör när de landar på Luleå Airport är att ta bilder på himlen om det är solsken. I de stora städerna ligger ofta smogen konstant över husen. Därför är en blå himmel exotiskt, berättar Ola Landin.

Marknaden är stor. I Kina bor nära 1,4 miljarder personer. Men att etablera kontakter är inte det lättaste. Det gäller att ha goda kunskaper om kinesiska affärs-seder och kultur.
– Vi har det ju så förspänt att jag är gift med en kinesiska, Ninghua. Likaså min vän Ola Landin. Hans fru Jodie Zhong arbetar som säljare. Tack vare dem har vi en trovärdighet mot våra affärspartners i Kina, berättar Ulf.

– Varje reser 700 miljoner kineser utomlands. avslöjar han.

Därför blev bemötandet på Clarion hotell i Luleå minst sagt lite pinsamt.
– Vi hade bokat en visning men när vi kom dit hade ingen fått information. Hotellchefen sa att hon bara hade nio minuter på sig innan hon slutade. Men hon ställde till slut upp. Vad är det för nonchalant bemötande när representanter för miljoner kineser kommer på besök? undrar Ola och Ulf och konstaterar att Clarion förmodligen missat sin chans att rekommenderas av resebyråer i i Hangzhou.

– Vår satsning öppnar ju även upp för svenskar att åka till Kina, påminner Ulf.

Bolaget erbjuder även andra arrangemang och event för lokala aktörer som:

•Firmafester
•Konferenser
•Personaluthyrning
•Uthyrning tältkåta

Läs mer på: www.north-event.com

 

 

 

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.