Kaffe kan förlänga livet

12 JUL 2017
Skrivet av :

Kaffe förlänger livet.

Drick minst tre koppar kaffe och du får ett längre liv. Det påstås i två nya amerikanska studier.
– Det är tydligt att kaffe kan ingå i en hälsosam diet och livstil, säger Veronica W. Setiawan, en av studiernas huvudförfattare till Aftonbladet.

Två nya amerikanska studier, båda publicerade i Annals of Internal Medicine, betonar att kaffe till och med kan öka människors livslängd.

– Vi kan inte säga att kaffedrickande kommer att förlänga ditt liv, men vi ser ett samband. Om du dricker kaffe, drick upp! Om du inte är en kaffedrickare borde du överväga att bli det, säger studieförfattaren Veronica W. Setiawan.

Den första studien undersökte statistisk information om dödlighet hos 520 000 kaffedrickare och icke-kaffedrickare från tio europeiska länder. Den andra studien följde 185 000 personer av olika etnicitet under en 16-årsperiod.

Studierna visar att de testpersoner som drack en kopp kaffe om dagen löpte tolv procent lägre risk att dö i förtid än dem som inte drack kaffe. Bästa effekten fanns hos dem som drack minst tre koppar kaffe om dagen – där minskade risken med 18 procent. Detta gällde oavsett om kaffet innehöll koffein eller inte, skriver EurekAlert.

Enligt studierna förmodas kaffedrickandet minska risken för sjukdomar i matspjälkningssystemet och hjärt- och kärlsjukdomar. Även risken att dö av stroke, diabetes och lung- och njursjukdomar var lägre hos dem som drack kaffe.

Tidigare studier har även visat tecken på att kaffe minskar risken för flera typer av cancer, diabetes, leversjukdomar, Parkinsons sjukdom och andra kroniska sjukdomar, skriver Science Daily.

– Kaffe innehåller många antioxidanter och fenoler som spelar en viktig roll i förebyggandet av cancer. Trots att studien inte visar ett orsakssamband eller pekar ut vilka kemikalier i kaffe som har den här ”elixireffekten” är det tydligt att kaffe kan ingå i en hälsosam diet och livstil, säger Veronica W. Setiawan.

”Världshälsoorganisationen (WHO) har tidigare klassat kaffe som ett cancerframkallande ämne kopplat till cancer i urinblåsan. Förra året gick organisationen dock ut med att att kaffe kan minska risken för cancer i lever och livmoder, enligt Science Daily”, skriver Aftonbladet.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.