Först nu kommer vårfloden

21 JUL 2017
Skrivet av :

Storforsen brusar allt högre…

På knappt en månad har vattennivån i Piteälven vid Älvsbybron stigit med en meter.
– Först nu kommer vårfloden, berättar Roger Lindmark, informatör vid Vattenfall, för P4 Norrbotten.

 

Den senaste tidens regnande och den sena snösmältningen i fjällen har gjort att det är höga flöden i vattendrag och älvar. SMHI har gått ut med en klass 1-varning, höga flöden, för Piteälvens nedre del.

Den 22 juni var vattennivån vid Älvsbybron 3,24 meter. I går, torsdag, var nivån 4,22 meter. Den högsta uppmätta denna sommar. Som lägst var nivån den 10-11 juni med 2,68 meter.

Du kan själv följa älvens flöden på Älvsbyns kommuns nya tjänst, River Online.

Roger Lindmark och Vattenfall har noterat flera vädermässiga förändringar de senaste åren.
– Vi måste tänka till hur det påverkar vår verksamhet och vad vi kan göra.

Han nämner några exempel för P4 Norrbotten.
– Det växer mycket snabbare än tidigare på en del ställen så vi måste röja efter ledningsgator. Vi får oftare extrema väderförhållanden. I vintras hade vi ganska många minusgrader i delar av länet, samtidigt var det dimma, nästan regn, i andra delar av Norrbotten. Det är ovanliga kombinationer. I fjol hade vi en höststorm i juni. Det blir förändringar och då måste vi tänka till. Hur klarar vår verksamhet det hela? Vad ska vi göra? Vad kan vi förändra? Måste vi bygga om, bygga till eller eller utveckla? Det är en pågående diskussion.

SMHI konstaterar följande på sin väderblogg.
”Det har regnat mycket i Norrbotten i sommar. Bara under den senaste veckan har vissa områden fått över 100 mm regn. Den senaste tidens stora regnmängder har även satt extra fart på snösmältningen i fjällen vilket har gjort att vattenflödena i de tre oreglerade älvarna Piteälven, Kalixälven och Torneälven har blivit höga eller till och med mycket höga.

I Luleälven finns det många så kallade regleringsmagasin för kraftverk som har fångat in mycket av regnen och snösmältningen så där har älvflödena inte ökat lika mycket. Intressant är också att notera att konsekvenserna av de höga flödena i Norrbotten inte varit särskilt allvarliga vilket beror på att det som är känsligt oftast har placerats där höga flöden inte kan skada.”

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.