Följ Piteälvens flöden i realtid

01 JUL 2017
Skrivet av :

En grupp som med säkerhet kommer att jubla över den nya servicen är sportfiskarna.

Allt du behöver veta om Piteälven är bara ett klick bort. En ny digital tjänst, River OnLine, lanseras inom kort via Älvsbyns kommuns hemsida. Den kommer att ge dig all information om; vattennivåer, vattentemperatur, flöden, lufttemperatur, ljusnivå och luftfuktighet.  
– En fantastisk grej och jättebra hjälp. Vi får helt andra möjligheter att göra prognoser, säger Margareta Lundberg, risk- och säkerhetssamordnare på Räddningstjänsten Älvsbyn.
Många stugägare och boende längs älven minns vårfloden 1995 med skräck. Det var då älven svämmade över sina breddar. Många fritidshus hamnade under vatten. Ett tag var det bara centimetrar från att bron mellan Älvsbyn och Norra Byn hade svepts med av vattenmassorna.
Överraskningsmomentet elimineras 
Att styra naturens krafter är svårt, men med det nya verktyget, River OnLine, kan älvens nycker följas och larm sändas ut i tid om bryggor, båtar, möbler och annat behöver flyttas. Överraskningsmomentet elimineras.
Denna tid på året är samtalen till Margareta Lundberg många från oroliga stugägare längs älven.
– Men med den nya tjänsten kan alla själva följa utvecklingen, säger Margareta.
Tre mätpunkter, från Älvsbyn och uppströms älven, planeras. Tekniken har utvecklats av Jerry Lindblom på Sensact AB i Vidsel.
– Roligt att en lokal entreprenör fick uppdraget. Vi tittade på en annan lösning för något år sedan, men den var dyr och krånglig. Jerry har presenterat en bättre, enklare och billigare lösning som kommer att gagna många. Inte bara vi inom räddningstjänsten, förklarar Margareta.

Ett lagarbete 

Jerry Lindblom, Sensact AB i Vidsel, mannen bakom det fiffiga mätsystemet. FOTO:PRIVAT

Även Jerry är nöjd med samarbetet.
– Ett kul projekt. Kommunen, Räddningstjänsten och Älvsbyns Energi har verkligen varit positiva och lättsamma att arbeta med. Fantastiskt trevligt att hitta en lösning på ett problem som kommunen försökt lösa under flera år. Det har varit en ren fröjd att jobba med allt från kravställning, installation av mätutrustning till den visuella implementationen på kommunens hemsida. Kommunen hade redan en klar bild av vad man ville mäta och vikten av att i realtid kunna kommunicera ut det till berörda. Redan när vi träffades först gången så kom vi fram till att Sensact-systemet skulle passa alldeles utmärkt.
Jerry fortsätter:
– Dessutom har Jan Isaksson, från Pite älvs ekonomiska förening, betytt mycket med sin kunskap om älven. Ja, du hör att utvecklingen av River OnLine, som så många andra produkter, bygger på ett lagarbete.
Våt dröm för sportfiskarna
En grupp som med säkerhet kommer att jubla över den nya servicen är sportfiskarna.
– Framförallt laxfiskarna. De brukar fråga om allt från vattennivåer till temperaturer. Nu får de aktuella siffror och statistik on line, säger Jan Isaksson, Pite älvs ekonomiska förening.
River OnLine borde ju vara intressant för alla älvdalskommuner i landet och världen. Blir det en storsäljare?
– Klimatförändringar gör att det oftare uppstår översvämningar. Det kan gå väldigt fort vilket innebär att behovet av realtids mät-/övervakningssystem bara blir större och större. Jag är själv inbiten fritidsfiskare. Att veta vattennivå och temperatur är av stort intresse. Vi ser detta som en intressant framtida affärsmöjlighet, Sensact RiverOn-Line system, svarar Jerry Lindblom.
Förbättrar kunskaper om älven
Många väder- och naturintresserade lär också klicka regelbundet på River OnLine. Kommande år kan jämförelser göras mellan olika säsonger. Det leder till förbättrade kunskaper om älven.
Även Älvsbyns Energi AB har nytta av tjänsten. Dricksvattentäkter kan skyddas vid översvämning och funktioner som riskerar att skadas stängas av.
Skellefteå Kraft, som tillsammans med Pite Energi äger vattenkraftverket i Sikfors, lär också vara intresserade av hur mycket vatten som flödar högre upp i älven.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.