201 dagar går till skatt för älvsbyborna

12 JUL 2017
Skrivet av :

I år infaller Skattefridagen den 19 juli för en medelinkomsttagare i Sverige. I Älvsbyn den 21 juli. Det visar organisationen Skattebetalarnas undersökning. Detta innebär att älvsbyborna, av sin inkomst, får betala 201 dagar till skatt.

Skattefridagen visar hur många av årets dagar det tar för en genomsnittlig inkomsttagare att tjäna ihop till årets inkomstskatt, arbetsgivaravgift, moms och punktskatter.

Den genomsnittliga Skattefridagen infaller i år den 19 juli. Det är en dag senare än i fjol och tre dagar senare jämfört när regeringen tillträdde. Det är en tydlig utveckling mot allt mindre kvar i plånboken för vanliga inkomsttagare. Nytt för i år är att Skattebetalarna även beräknat Skattefridagen för landets samtliga kommuner. Resultatet visar på stora skillnader över landet med upp emot nio dagars skillnad för när Skattefridagen infaller först respektive sist. Detta förklaras av olika nivåer på den kommunala skattesatsen.

– Skattefridagen är ett pedagogiskt sätt att visa hur mycket folk verkligen betalar i skatt. Att en vanlig inkomsttagare i Sverige ska jobba 199 av årets 365 dagar för staten innan man själv får behålla frukterna av sitt arbete är stötande, säger Christian Ekström, vd på Skattebetalarna.

2006 inföll Skattefridagen den 8 augusti. Sedan dess har framför allt jobbskatteavdraget gjort att medelinkomsttagaren har fått behålla mer av sina intjänade pengar. Men ifjol skedde ett tydligt trendbrott då Skattefridagen senarelades. Och den negativa utvecklingen fortsätter alltså i år.

– Regeringens politik under mandatperioden har nu slagit igenom och vi ser kraftiga skattehöjningar som slår hårt mot arbete och företagande och som drabbar alla inkomstklasser, säger Christian Ekström.

Skattefridagen har räknats fram av Skattebetalarna sedan början av 1970-talet. Utgångspunkten är en person som har en inkomst på sex inkomstbasbelopp. Till den synliga lönen adderas löneskatter (arbetsgivaravgifter) och skatter som löntagaren får betala för sin konsumtion.

Källa: Skattebetalarna

Skattefridagen 2017 för en medelinkomsttagare:

Norrbottens län Datum
Övertorneå 20-jul
Piteå 21-jul
Älvsbyn 21-jul
Luleå 21-jul
Haparanda 21-jul
Kalix 21-jul
Gällivare 21-jul
Boden 21-jul
Arvidsjaur 22-jul
Överkalix 22-jul
Jokkmokk 22-jul
Kiruna 22-jul
Arjeplog 23-jul
Pajala 23-jul

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.