Storforsen Hotell investerar tio miljoner på camping, rum och gym

07 JUN 2017
Skrivet av :

Lotta Berglund, hotellchef, och personalen skrev en önskelista på tio miljoner kronor. Lars-Erik Granberg, VD, och styrelsen, läste den och sa: ”Kör”. Bakom dem syns markarbetena för den nya servicebyggnaden på campingen.

Campingen vid Hotell Storforsen ska bli en året-runt-anläggning. Detta sker genom byggandet av en ny modern servicebyggnad, uppfräschning av husvagns- och husbilsplatserna samt upprustade stugor.  Samtidigt har hotellet moderniserats med 40-tums TV-apparater på varje rum med ett utökat kanalutbud, fyra nya rum plus ett kommande nytt gym med utsikt över Europas största fors. En investering på nära tio miljoner kronor.

Skiss av nya servicebyggnaden som blir toppmodern.

– Vi frågade helt enkelt personalen vad de tyckte behövde göras. De fick lämna tre förslag var; det blev ny servicebyggnad på campingen, nya TV-apparater och nytt gym. Personalen är ju de som vet bäst vad kunderna efterfrågar. Nu genomförs dessa åtgärder, berättar Lars-Erik Granberg, VD, och levererar en liten skämtsam men hjärtlig kommentar till hotellchefen Lotta Berglund.
– Hon är dyr i drift!

Lotta Berglund skrattar.
– Som man frågar får man svar.

Lars-Erik replikerar ödmjukt:
– Vi i styrelsen har insett att vår personal är de som bäst vet vad som behöver göras.

Hotellets nya och progressiva ägare; Andreas Jalar , Jonas Jalar, Johan Granberg, Erik Lundström, Lars-Erik Granberg och Jens Hardegård.

Våren 2016 köpte Andreas Jalar , Jonas Jalar, Johan Granberg, Erik Lundström, Lars-Erik Granberg och Jens Hardegård hotellet av Hilding Holmqvist, Piteå Havsbad Group. Hotellkungen Hilding som alltid själv kallat Storforsen Hotell för pärlan i sitt imperium. Han gläds förmodligen åt satsningen.
– Affären är det bästa som hänt Älvsbyns kommun. Hotellet tas över av lokala och stabila entreprenörer med förankring i samhället och branschen. De är unga företagare med långsiktiga perspektiv och stora visioner, det här kommer att bli fantastiskt bra, berömde förre ägaren Hilding Holmqvist, när köpet var klart.

Holmqvist brukar ju få rätt i sina visioner.
– Hotellet har gått fantastiskt bra sedan vi övertog det. Vi ser en fortsatt positiv utveckling. Därför gör vi denna satsning, berättar Jonas Jalar, bolagsordförande men också VD och ägare av däcktestföretaget Arctic Falls som är en stor kund.

Av personalens önskemål är vissa redan uppfyllda. Det gäller nya TV-apparater och ett nytt kanalutbud på samtliga hotellrum.
– Det handlar om 160 stycken med ett nytt digitalt utbud, säger Lars-Erik Granberg.

Bara denna service kostar många tusenlappar per år.

– Men vi har många internationella gäster som efterfrågar detta, säger Lotta.

Likaså har redan tolv stugor totalrustats för året-runt-bruk och hotellet har kompletterats med fyra nya rum.

De nya renoverade stugorna.

– Fortsätter den positiva utvecklingen är vi inte främmande för att bygga ut hotellet ytterligare, avslöjar Jonas Jalar.

 

Campingen har några år på nacken.
– Den behöver fräschas upp, konstaterar Lars-Erik.

Gamla servicehuset blir kvar tills det nya är klart.

Bygget av det nya servicehuset är redan igång vilket blir 210 kvadratmeter topp-notch med kök och diskmaskin, duschar, bastu, toaletter samt andra faciliteter. Ett tillhörande förrådsutrymme, på 130 kvadratmeter, i anslutning uppförs också. Allt ska stå klart senast den 1 november. Arbetet utförs av lokala entreprenörer i sann Älvsby-anda. Storforsen Hotell har sett till att själva vara byggherrar över bygget.

Campingen vid Storforsens Hotell blir en året-runt-anläggning.

Campingen har tidigare stängt den 1 oktober. Men med de nya faciliteterna kommer Storforsen Hotell att kunna erbjuda vintercamping. Det blir också fler så kallade ställplatser utan el, tack vare markarbeten, på området mot Varjisån.
– Vi kommer också att förbättra infrastrukturen på campingen med en ny infartsväg och bommar. Då slipper vi oönskad trafik och får bättre koll på vilka som bor hos oss.
– Vi har många så kallade walk-in-gäster. De kommer på kvällen för att sedan stanna någon dag eller resa vidare. Incheckningen blir dock kvar i receptionen, berättar Lotta.

Gymmet kommer också att förbättras.
. Vi flyttar det från en källarlokal till ett nytt utrymme med utsikt över forsen. Där kommer våra gäster att kunna springa på löpband med den vackraste av vyer framför sig, säger Lars-Erik.

Storforsen är ett av Norrbottens populäraste turistmål. Samtidigt, framförallt vintertid, fyller hotellet en viktig funktion för personal som arbetar med biltest och militär verksamhet vid närliggande FMV Vidsel Test Range, Robortförsöksplats Norrland, tidigare RFN.

Bokningsläget ser gott ut.
– Vi har faktiskt bokningar in på 2018, säger Lars-Erik.

Storforsen Hotell har 147 rum. Campingen har 50 platser med el plus ytterligare ett 20-tal för så kallad ”fricamping”. I stugorna erbjuds ett 30-tal bäddar.

 

 

 

 

 

 

 

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.