Eilert Gezelius betraktelser från kombitävlingen på Högheden: ”Döp tävlingen till Pärlan race-event”

01 JUN 2017

BILDEXTRA: Kombitävlingen i Älvsbyn blev en succé på många sätt. Många ekipage kom till start och framgångarna för hemmaklubbarna Älvsbyns MS och Tväråns IF var många. Johannes Lundberg, ÄMS, vann klassen 2400.  Sofia Lundberg, ÄMS, blev tvåa i klassen 2150. Anton Lindström, ÄMS, vann juniorklassen. Patrik Lindgren och Felix Johansson, ÄMS, knep båda pallplatser som tvåa och trea i seniorklassen Folkrace/Rallycross. Nedan kan du läsa motorentusiasten och bilsportprofilen, Eilert Gezelius, betraktelser från tävlingen med massor av bilder.

Johannes Lundberg Älvsbyns MS.

Johannes Lundberg Älvsbyns MS, med motorbranschens mest magnifika helskägg, visar att köra bil är ingen match. Det går riktigt fort med S 40 och rolig att se för han satsar stenhårt. Vann finalen i 2400 före Rickard Fallberg.

Sofia Lundberg Älvsbyns MS

RALLYCROSS 2150
Sofia Lundberg Älvsbyns MS hade bråda dagar. I folkrace blev hon 4:a i deras B final och här slutade hon trea i semifinal två och tvåa i finalen. Starkt jobbat Sofia, du skulle behöva mängdtillägg.

Anton Lindström Älvsbyns MS

KOMBITÄVLING I ÄLVSBYN 27 MAJ.
Anton Lindström Älvsbyns MS körde till sig en A finalplats i juniorklassen. Det förvaltade han så väl att han tog hem segern och ni får rätta mig om jag har fel. Men jag tror det var första triumfen i juniorklassen

Pär Lidberg Piteå MS.

Pär Lidberg Piteå MS var mer eller mindre omutlig på Höghedenbanan. Vann semifinal 2 och vann även den slutliga finalen.

KOMBITÄVLING I ÄLVSBYN 27 Felix Johansson Älvsbyns MS körde direkt in sig till A finalen i seniorklassen där slutade han på 3:e plats och om inte jag är på vinden och cyklar i mina oftast kassa släktbeskrivningar, så har jag för mig att Felix och kusin med Viktor Johansson..

Johan Andersson Älvsbyns MS.

Johan Andersson Älvsbyns MS körde hem en finalplats tack vare sin tredjeplats i första semin. I finalen slutade han på 4:e plats.

Daniel Grubbström Älvsbyns MS.

Daniel Grubbström Älvsbyns MS vann semifinal 1 och slutade 3:a i finalen. Vi som varit med i några år kommer ju ihåg Sten Hugo, så äpplet har inte ramlat så avsides.

Anton Johansson Älvsbyns MS.

I samma tävling som folkrace kördes även rallycrossens 2150 klass. Anton Johansson Älvsbyns MS blev tvåa i semifinal 1 och gick till final där han slutade 6:a

Erik Sundkvist Älvsbyns MS (t.h i bild).

Erik Sundkvist Älvsbyns MS var med inledningsvis men fick bryta med paltslungan redan efter omgång 1 och missade finalpasset för juniorer.

Viktor Öhlund Älvsbyns MS.

Viktor Öhlund Älvsbyns MS gick ut hårt och vann sitt heat i juniorernas första kvalomgång. Sedan var det färdigkört. Blev rankad 6:a i slutlistan på deras B final

Timmy Raattamaa Älvsbyns MS.

Timmy Raattamaa Älvsbyns MS med blodsprängda ögon fram åkte på en svartflagg i 3:e omgången. Gick inte vidare till finaler utan placerades som 29:a i totalen.

Patrik Lindgren Älvsbyns MS.

Patrik Lindgren Älvsbyns MS hade bra fart under hjulen. Han vann sitt heat under omgång 2 och gick in i seniorklassens A final där han slutade 2:a efter Tom Hedestig Lindström. Snygga körningar med fantasifullt lackad Volvo.

Michael Öman Lakso Älvsbyns MS.

Michael Öman Lakso Älvsbyns MS har jag för mig körde sin första folkracetävling i fjol. Han eldade på väldigt bra och vann sitt heat under omgång 2. Tog sig till B final i seniorklassen där han blev trea.

Josef Bohlin Älvsbyns MS.

Josef Bohlin Älvsbyns MS hade många anteckningar i protokollet i första kvalomgången. Både observationsflagg och teknisk flagg. Streck i andra kvalet och en andraplats i sista. Det räckte inte till finalpasset och slutplaceringen blev 22:a i seniorklassen.

Johan Jacobsson Älvsbyns MS.

Johan Jacobsson Älvsbyns MS körde hem en B finalplats via ett strålande heat i tredje omgången som han vann. Men jag vet inte riktigt vad som hände i den finalen där han blev 6:a.

Jens Jakobsson Älvsbyns MS.

Jens Jakobsson Älvsbyns MS var så nära att komma till finalpasset men drog på sig en svartflagg i omgång 2 för något fuffens som inte jag såg. Blev 18:e i totallistan.

Harald Jakobsson Älvsbyns MS.

Harald Jakobsson Älvsbyns MS körde debutant i den välkända Moskosels Volvon. Han gjorde det även i Luleå några dagar innan, men vill köra så mycket som möjligt. Bra inställning Harald!

Erik Lundberg Älvsbyns MS.

Erik Lundberg Älvsbyns MS och nu hoppas jag att det blir rätt gubbe till rätt bil för nummerlapparna fladdrade som lärkvingar. Hur som haver så vann han sitt heat i kvalomgång två men streck i protokollet i övrigt med en 24:e plats i totalen.

Emelie Hjertberg, Älvsbyns MS, är inte bara snabb på fotbollsplanen.

Emelie Hjertberg Tväråns IF körde till sig en A finalplats i juniorklassen där hon slutade 5:a efter att pendeln blev för stor så hon hamnade i sanddynerna.

Anna Berggren Tväråns IF.

Anna Berggren Tväråns IF körde Volvo i folkraceklassen. Där slutade hon på 23:e plats i totalen. Hon fick teknisk flagg i sista kvalomgången.

Anders Jonsson en trogen gäst på Högheden.

Här har ni nog den trognaste gästen på Höghedenbanan. I gul jacka gamle rallystjärnan som vann massor på 1980-talet. Har även SM medaljer i sitt prisskåp. Anders Jonsson som även under en period var ordförande i Älvsbyns MS. Är han inte på tennisturnering någonstans då intar han läktarplats på Högheden och följer varje heat.

Joakim Öhlund Älvsbyns MS

Joakim Öhlund Älvsbyns MS hade en ojämn serie. streck-vinst-volt. Klassades som 24:e i totalen. Han var smått närgången min fotoplats under omgång 2. Men jag är gasell-snabb trots åldern och har alltid reträtten klar för mig

Michael Ignberg Piteå MS.

Michael Ignberg Piteå MS vann sina kvalheat i juniorklassen i både andra och tredje omgången. Solklart till A final där han slutade 3:a. Mycket snabb yngling från Piteå.

Nikolaj Grönlund Älvsbyns MS.

Nikolaj Grönlund Älvsbyns MS körde hem en B finalplats i seniorklassen där den ständigt glade Nikolaj slutade 2:a efter Lovisa Holmgren.

Lina Sundkvist Älvsbyns MS.

Lina Sundkvist Älvsbyns MS körde allt bättre i varje kvalomgång. Kom till A final i juniorklassen där hon slutade på en fin 4:e plats.

Det här tyckte jag var småkul. Efter att Ulf Isaksson kom ut från alternativspåret så vingklippte han Olle Karlsson från Boden å det kraftigaste. Karlssons mjölk står det på Olles bil som av smällen fick ut juver undertill på bilen, eller också kan man kalla det för hängbuk, vilket många av oss män tenderar få efter 40 års åldern.

Men den här mannen Eskil Sund med hustru gav internationell prägel till Kombi-tävlingen. Han är från NMK Rana i Norge och tog sig till den här tävlingen -Go tur på hjemmeveijen Eskil. Han kommer att köra Norrlandsveckan också

Men det fanns ju även de som räjsade och det ordentligt. Det beror nog på att Älvsbyns flygklubb ligger granne till Högheden och där flögs det med både ett och annat idag. Det inspirerade väl en del förare i depån som gick all in över hoppet. Det är inget stort hopp av typen Vännäs. Men det ger om man har tur ganska kul bilder. Särskilt när man betänker att just på dessa några bilder är folkracebilar som lågflyger. Det behövs någon timmes kameravård efter allt damm.

Fast några hamnade riktigt i spenaten. Eftersom bilen dessutom var grön tyckte jag den smälte in perfekt ute bland grönsakerna. Men den gick faktiskt att bärga trots det utsatta läget nere på frosfritt.

Rallycross och folkrace stod på programmet och naturligtvis fick jag ta fram en avancerad GPS för att hitta till Högheden idag. Fast det var ljug förstås, dit lär jag hitta även med en svetsskärm för nyllet. Tävlingen hade inget namn så jag kan rekommendera boken jag skrev om konstiga namn på biltävlingar. Det kan ge ett och annat uppslag. Varför inte ”Pärlan race-event” Det ger ju lite illustration till var vi är. Älvsbyn Norrbottens pärla känner väl alla till.

Jag kallar det för mysbilder i ett kanonväder. Men döm inte hunden efter håren, jag är eljest och trivs i vilket väder som helst.

Det är bara kläderna som fattas och de skiter jag för det mesta i.

Prispall i 2400 med från vänster i bild, Rickard Fallberg, Johannes Lundberg, Björn Eriksson, Per Hedestig.

Prispall seniorernas A final med från vänster i bild Patrik Lindgren, Tom Hedestig Lindström, Felix Johansson, Björn Morin, Lars Värnberg, Lovisa Holmgren.

Prispall seniorernas B final med från vänster Nikolaj Grönlund, Lovisa Holmgren, Michael Öman Lakso, Sofia Lundberg, Anna Holmgren, Johan Jacobsson.

Prispallen i 2150 med från vänster Sofia Lundberg, Pär Lidberg, Daniel Grubbström, Johan Andersson, Robin Hallnor, Anton Johansson.

Prispall Juniorernas A final med från vänster i bild Jonathan Nilsson Schmaltz, Anton Lindström, Michael Ignberg, Lina Sundkvist, Emelie Hjertberg, Rasmus Grönlund.