Älvsbyns nye näringslivschef vill framåt

Bengt Strandberg. FOTO: STERLING NILSSON

 

Bengt Strandberg blir ny näringslivschef i Älvsbyns kommun. Han presenterades i samband med torsdagens Företagarfrukost på Polar Hotel.
– Älvsbyn känns familjärt och trevligt. En drivkraftig kommun med många framgångsrika företag, tycker Strandberg som själv har sina rötter i Bygdeå, Robertsfors kommun.

Formellt tillträder Bengt Strandberg tjänsten den 14 augusti.
– Men jag är redan här och prao:ar lite grand, skämtar han.

Strandberg beskriver sig som lite av en idrottsnörd.
– Vad beträffar sport är jag allätare, men främst blir det fotboll, ishockey och motorsport, berättar han.

Själv har Strandberg spelat fotboll.
– Men jag är duktigare framför TV:n, skojar han.

Resultatinriktad

Idrottsvärlden karaktäriserar Strandbergs synsätt även i yrkeslivet.
– Jag är väldigt resultatinriktad och hävdar att framgång föder framgång även inom näringslivet.

För honom finns bara en väg.
– Jag vill framåt. Därför blir jag glad att kommunen har samma vilja.

”Helst etta”

Strandberg får en nöt att knäcka direkt till hösten. Det är att åter lyfta företagsklimatet och placeringen i Svenskt Näringslivs ranking där Älvsbyn dalat två år i rad, efter att längeha legat i länstoppen tillsammans med Luleå.
– Vi ska självklart upp på pallen igen. Helst etta, säger han.

Hans grundsyn är positiv.
– Jag ser möjligheter i det mesta. För mig är problem ej genomförda lösningar.

Tidigare har Strandberg haft olika chefsroller främst inom försäljning och marknad men även inom bygg-, industri- och handelssektorn.
– Ett tag var jag delägare i Laitis, berättar han.

Gillar relationer

Vad känner du till om Älvsbyn?
– Självklart Polarbröd och Älvsbyhus. Jag har av eget intresse även besökt bensinmuseet. Sedan vet jag förstås att Älvsbyn kallas Norrbottens Pärla och tillhör den berömda 4-kanten. Jag har passerat Älvsbyn många gånger i mina tidigare jobb.

Kommer du att flytta hit?
– Det är tanken. Till en början blir det att veckopendla men jag ska fixa lägenhet i byn. Jag har myndiga barn och är fri.

Vad lockade dig till Älvsbyn?
– Älvsbyn känns familjärt och trevligt. En drivkraftig kommun med många framgångsrika företag. Jag kommer ju själv från en landsbygdskommun och känner väl till hur det fungerar. Men till skillnad från Robertsfors har Älvsbyn en väldigt stark centralort och två branschledande företag i Polarbröd och Älvsbyhus. Dessutom verkar många spännande saker vara på gång.

Något som överraskat dig?
– Ja, det här med biltestverksamheten i kommunen var nytt för mig trots mitt motorintresse. Det har jag tidigare mest förknippat med Arjeplog och Arvidsjaur. Så det ska förstås bli otroligt kul att följa och jobba med.

Vilka är de stora framtidsfrågorna inom Älvsbyns näringsliv?
– Vår roll på Näringslivskontoret är ju att skapa goda förutsättningar för företagen. Eftersom jag gillar relationer så hoppas jag att det blir många kontakter och besök med lokala entreprenörer. Alla har vi ett behov av att bli sedda och känna oss behövda. Blickar vi framåt så är förstås gruvetableringen i Laver en viktig fråga. Själv tror jag också mycket på etableringen av serverhallar.

Hur klarar du steget från privat till offentlig sektor?
– Det gäller att vara ödmjuk och känna av. Som sagt, är jag väldigt resultatinriktat och vill att saker ska gå fort. Men i en politiskt styrd organisation är processen viktig. Så jag får väl bli lite mer tålmodig (skratt).

I rekryteringen av Bengt Strandberg deltog även Elisabeth Nordström, ordförande för Företagarna, Älvsbyn.
– Hennes medverkan har varit betydelsefull, tycker Helena Öhlund, kommunalråd, och berömde även övrig personal på Näringslivskontoret.
– De har sett till att verksamheten fungerat under den tid rekryteringsprocessen pågått.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.