Viktigt med hyperlokal journalistik

10 MAJ 2017
Skrivet av :

Bristen på lokal bevakning i landets mindre orter är ett faktum, istället prioriteras de större samhällena. Den bevakning som väl kommer från de större medierna ger oftast en steril och skev bild av verkligheten i de mindre samhällena. Detta har lett till att allt fler journalister valt att satsa på hyperlokal journalistik, genom att starta upp en lokal nyhetssajt på sin hemort.

Tanken med den hyperlokala journalistiken är bland annat att ta upp det som vanligtvis inte syns i de vanliga medierna, exempelvis någon mindre händelse eller granskning av kommunens politiker och tjänstemän. Större delen av arbetet sker oftast på ideell basis, eller genom finansiering av lokal annonsering.


Det nya fenomenet har lett till att journalisterna och forskarna Carina Tenor och Gunnar Nygren, från Södertörns högskola, valt att starta ett forskningsprojekt för att kartlägga det hyperlokala medielandskapet. Under en tid har de båda intervjuat ett antal hyperlokala medier från olika delar av Sverige, från norr till söder, för att få reda på mer om fenomenet och hur framtiden för dessa ser ut. Bland annat dess styrka och svagheter. Oftast handlar det om ett brinnande intresse för lokal journalistik, men med dock en ekonomi som inte går runt.

Den 8 maj bjöds ett 30-tal journalister in till Södertörns högskola för att träffa de båda forskarna och ta del av den undersökning som pågår. På plats i Södertörn fanns Robin Nilsson och Sterling Nilsson, representanter från den hyperlokala nättidningen Älvsbyn Just Nu, för att del av den intressanta undersökningen som de är med i.

Text: Robin Nilsson

Om Skribenten
Robin är en flitiga medhjälpare.