”Det är skönt att befinna sig på toppen”

09 MAJ 2017
Skrivet av :

Utsikten från Hundberget är en fantastisk belöning för en kort vandring. FOTO: MARIA SÖDERBERG

Top of Älvsbyn växer. Ja – inte bergen men intresset för att bestiga dem. Deltagarna var många på premiären när Hundbergets topp skulle nås. Ett hundratal personer fanns med på årspremiären.
– Jag är överväldigad av det stora intresset, trots vädret, säger Maria Söderberg som för några år sedan skapade konceptet Top of Arjeplog som nu spridit sig till fler kommuner.

– Det är så roligt att fler och fler ansluter sig till idén. Att bestiga berg handlar inte bara om äventyr för egen skull. Det bidrar till hälsa, gemenskap och kännedom om den vackra miljö som finns i vår närhet.

Med på den första turen fanns både kommunalrådet Helena Öhlund och Älvsbyns kommuns informationschef Peter Lundberg.
– Vi är tacksamma för allt stöd. Inte minst det moraliska. Det är kul att offentliga personer medverkar i vår verksamhet. Dessutom har ju Peter och kommunen utlyst en fototävling från bergsbestigningarna. Det är vi också oerhört glada över.

Erfarenheter visar att Top of Arjeplog, Top of Arvidsjaur och Top of Älvsbyn har fler fördelar än att locka folk ut i naturen. PR-effekten går inte att underskatta.
– På sociala medier sprids en mängd fotografier från kommunerna över hela världen. De visar platser som vi själva knappt trodde var besöksvärda.

Maria gillar närbelägna Hundberget strax utanför tätorten Älvsbyn.
– Ett helt fantastiskt utsiktsställe. Besökarna får stor belöning för en kort vandring. Det är skönt att befinna sig på toppen av Hundberget.

På toppen av Hundberget bjöds det på fika och korv. Dessutom en frågetävling. Priser kan också vinnas av de som bestiger sommarens utsedda tio toppar i Älvsbyns kommun.

Kort kan köpas på Coop Extra i Älvsbyn.

Årets toppar att bestiga är:

Hundberget, Stor-Kanisberget, Västra Falkberget, Vitberget (högsta punkten i landskapet Norrbotten), Kvarnberget, Död-Lassberget, Arvidsträskberget, Björkberget, Nakteberget och Storberget.

Fler aktiviteter anordnas också av eldsjälarna bakom Top of Älvsbyn, som en historisk resa längs Piteälven med byn Manjärv i centrum där lämningar från Stenåldern hittats. Det blir också en guidat visning av Laver under sommaren.

Läs mer här…

Efter bergsbestigningen medverkade dessutom ett 30-tal personer på en föreläsning i Mejeriet (byagården) Vistträsk.

 

 

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.