Den rituella björnfesten

02 MAJ 2017
Skrivet av :

SPF Pärlans medlemmar bjöds på en fascinerande mytisk berättelse med utgångspunkt i Ossian Elgströms tavla, berättad av fotografen Staffan Nygren, Norrbottens Museum.

Tavlans motiv hade filmatiserats så att berättarrösten hade rörlig film som underlag.

Historiens vingslag, en gammal klyscha, kändes verkligen när berättelsen tar sin början i 1600-och 1700-talen, samtidigt som fotografens mormorsmor visas i bild.

(Ja, ja – inte på något sätt samtida, århundrade följer på århundrade!)

På ett livfullt sätt berättas dramat: samerna finner ett björnide, björnen kommer ut och man får se och höra om alla riter som tar vid för att få den fälld, skydda sig från makterna, få dess krafter och återge den nytt liv, likt Särimner.

Mycket arbete av flera forskare ligger bakom historien, mycket av Elgströms föreställningar har man fått rätta till så att historien är sann utifrån den kunskap man nu har om samernas gamla trosföreställningar.

Publiken, som mestadels var SPF Pärlans medlemmar, var mycket intresserad och flera insiktsfulla frågor följde, nästan alla hade själva sett levande björn.

Björnhistorier berättades. Vi bor i sanning i en björnrik trakt.

Sedvanlig Seniorlunch på Polar, sista fredagen varje månad, avslutade veckan.

Det har snabbt blivit en himla trevlig tradition som varje gång lockar femtiotalet årsrika människor att ses, prata, skratta och ventilera dagshändelser.

Veckan bjöd på både kultur och mat, något för både själ och kropp.

Text och Foto: Inger Boström för SPF Älvsbyn

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.