Babben på expedition i Sikfors – möttes av ett fullsatt Fokets Hus

06 MAJ 2017
Skrivet av :

”I Övertorneå finns två poliser men fem anställda på Systembolaget. Det gäller att prioritera resurserna rätt”, berättade Babben. Hennes humor är, trots en tidvis bitande sarkasm, hjärtlig och varm. Hon gick hem bland publiken i Sikfors Folkets Hus.

UPPDATERAD: Babben Larsson fortsätter att beta av byar i landskap efter landskap under sin turné. På lördagen landade hennes expedition i Sikfors. Babben möttes av ett fullsatt Folkets Hus och många skratt.
– En jätterolig turné. Jag får uppleva ett annat Sverige. Det viktiga Sverige, långt ifrån alla upphaussade ställen i storstäderna, berättade Babben efter showen.

Skratten var många.

Babben Larssons Expedition började 2016. Då avverkades sex landskap.  Vårens turné inkluderar 32 nya orter. Bland annat Övertorneå, Råneå, Sikfors och Långträsk i Norrbotten.
– Nu har jag tio landskap kvar, bland dem Lappland, Jämtland och Härjedalen.

Hon trivs i byarna.
– Alla artister turnerar varv på varv i samma städer och samma lokaler, även jag själv. Det känns otroligt inspirerande att lämna de uppharvade spåren och hitta helt nya spelställen. Jag har verkligen fått uppleva alla typer av lokaler. Ibland har jag stått under basketkorgar och i ett och annat Godtemplarhus. säger Babben och fortsätter:
– Jag är ju själv från landet och känner mig hemma i byamiljöerna. För mig är det bekant. Jag uppskattar verkligen att få göra det här.

Arnold Eklund var en av 15 Vistträskare som hittat till Sikfors.

Babben stod upp i en timme och 40 minuter i Sikfors Folkets Hus. Hennes humor är jordnära och träffsäker. Hon hade även läst in sig en hel del på Sikfors (ny Hästgård och gamla minnen om Sikforsfestivalen), Arnemark, Älvsbyn, Piteå och andra närbelägna orter. En källa för hennes underhållning denna dag var faktiskt Älvsbyn Just Nu.
– Jo, jag har tjuvkikat en del på er (skratt), men även PT.

Älvsbyns Just Nu:s avslöjande att filmen ”Jägarna” blir TV-serie med Älvsbyn som inspelningsort hade hon inte missat. Hon noterade också att det finns en viss oro över hur männen i kommunen framställs.
– Ni behöver nog inte fundera mer på det, jag tror det är oundvikligt, skrattade Babben Larsson.

Babben kommenterade också Piteås båda nya ”skyskrapor” Kust hotell och Stadstornet.
– Jag har hört att ni kallar Stadstornet för snusdosan. Stämmer det? frågade Babben och fick ett rungande ja till svar.

Hon fortsatte:
– Tror ni att lägenheterna där blir billiga? Det ser inte ut så.

Babben undrade också om det nya parkeringshuset i Piteå var någon brädhög från sågen i Sikfors.
– Nåja..fördelen är väl att man kan åka pulka in till centrum om man parkerar bilen på toppen, skämtade Babben Larsson.

När jag kom till Råneå vevade jag ner bilrutan och frågade en herre när Ica stänger. Hans svar blev; ”Här ska fan inte stängas något Ica”.

Babben drev både med sig själv och publiken. Många skrattade igenkännande. Inte minst åt hennes reflektioner under turnén. Två av dem var hämtade från Övertorneå och Råneå.
– I Övertorneå finns två poliser men fem anställda på Systembolaget. Det gäller att prioritera resurserna rätt.

Nöjd publik.

Råneborna har å sin sida fått kämpa mot Luleå kommun för att få behålla en rad servicefunktioner i byn.
– Det märks. Jag lovar. När jag kom till Råneå vevade jag ner bilrutan och frågade en herre när Ica stänger. Hans svar blev; ”Här ska fan inte stängas något Ica”.

Malin Lundman och Tea Eriksson från Älvsbyn fick en bild tillsammans med Babben och ett minne för livet.

På Babbens Sverigekarta hemma sitter det en nål för varje ställe hon jobbat på hitintills. Det har blivit många nålar efter 27 års frilansande men än finns det, som vi nämnt, vita fläckar kvar.

Även Mats Stenvall ville fotograferas med lördagens Stjärnartist i Sikfors. ”Men jag är ingen tandläkare” berättade Mats för Babben. Ni som var på showen vet vad han menar.

Sikfors är numera bockat av. Och publiken, som kom från vitt skilda ställen, var nöjd med underhållningen. Om ett skratt förlänger livet så lär Babben ha höjt livslängden på 202 personer denna lördagseftermiddag. Det fanns inte stol ledig i Sikfors Folkets Hus.

Redan en kvart före föreställningen var publiken på plats. Alla stolar i Sikfors Folkets Hus var bokade.

 

 

 

 

under sin

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.