ÄIF:s färger på fotbollsplanen i Matema, Tanzania

Laget i ÄIF:s färger med den nya fotbollen. Lita på att gåvorna är uppsakttade. Observera också att pojkarna spelar barfota. FOTO: JEANETTE BRÄNNSTRÖM

 

Ett av skollagen i staden Matema, Tanzania, spelar sina matcher i Älvsby IF:s färger. 
– Vi fick nya matchställ till våra ungdomslag. Då tyckte jag det var synd att slänga våra gamla och fick idén att skänka dem till afrikanska ungdomar via folkhögskolans volontärer, berättar Viktoria Viklund, på klubbkansliet.

Viktoria Viklund och Jeanette Brännström hoppas kunna leverera fler tröjor och byxor till skollagen i Matema.

När volontären Jeanette Brännström packade sina väskor för avfärd till Matema fick hon plats med elva tröjor, elva byxor och två fotbollar. Det blev en uppskattad present.
– Oj, vilken lycka! Till och med seniorlaget frågade mig om jag hade fler, säger Jeanette.

38 graders värme

Det var inte bara matchstället som gladde. Även fotbollarna.
– I vanliga fall har inte ungdomslaget någon riktig fotboll. Seniorlaget hade en. Barnen brukar få hålla till godo med egentillverkade bollar av trasor.

Dagen när Jeanette, tillsammans med doktor Kristoffer från det sjukhus hon arbetade på, överlämnade gåvorna visade termomtern på 38 plusgrader. Jeanette blev inbjuden till match på eftermiddagen.
– Men det var så varmt att jag inte orkade utan gick iväg för att bada och få svalka.

Inramningen av matchen bestod av glädje, dans och sång. Alla från hela skolan, även personalen, fanns på plats. Kanske något för älvsbyborna att ta efter..?

Fotboll, dans och sång

Då fick Jeanette besök. Skolans rektor kom för att hämta henne. Att få bevittna matchen är ingenting hon ångrar. Tvärt om.
– Vilken happening det blev! Bänkar och stolar hade burits ut till rektorn och samtliga lärare på skolan. Alla tittade på.
– Jag fick sitta med personalen. Matchen blev en upplevelse. Alla elever, samtliga klädda i skoluniform, som inte spelade tittade också på. När det blev mål dansade alla! En riktig fest.

Stolta bärare av tröjorna

Stoltheten över tröjorna och bollen gick inte att ta miste på.
– Det var ganska kul att se dessa unga pojkar springa omkring i ÄIF:s tröjor med reklam för Älvsbyhus och Polarbröd.

Ett stort antal  ”gamla” tröjor finns kvar i Älvsbyn och väntar på transport till Afrika.
– Jag hoppas att vi kan hitta fler volontärer som kan ta matchställ med sig, säger Viktoria.

Idé som sprider glädje

Hon hoppas att idén sprider sig vidare till andra föreningar.
– Tänk att kunna ge så mycket glädje med så enkla medel.

Jeanette gick volontärutbildningen för seniorer, som drivs av Svenska Kyrkan, vid Älvsby Folkhögskola. Som utbildad sjuksköterska och psykoterapeut fick hon hjälpa till på sjukhuset i staden som byggts av svenska missionärer.
– En fantastisk upplevelse. Jag kan varmt rekommendera fler att utbilda sig till volontärer, säger krutgumman Jeanette.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.