Unik körkortsutbildning i Älvsbyn

Stefan Vikström, trafiklärare, startar en unik körkortsutbildning för funktionshindrade i Älvsbyn tillsammans med Anki Tiger. FOTO: STERLING NILSSON

Raka vägen till körkort, för personer med funktionshinder, går numera via Älvsbyn. Roberts trafikskola har tillsammans med Anki Tiger startat Körkortshjälpen i det tidigare behandlingshemmet Öberga.
– Behovet är stort. Jag är stolt över utbildningen, berättade Stefan Vikström vid senaste Företagarfrukosten i Polar Hotel.

Han berättade anekdoter om elever med intellektuella funktionshinder som han mot alla odds hjälpt att ta körkort.

– Ofta är det teorin som är den svåra biten. Men vi kommer att erbjuda hundra procent teoristöd till våra elever, lovar Stefan.

Körkortshjälpen riktar sig främst mot personer med diagnoser. En specialutrustad bil som är anpassad för funktionshindrade finns redan på plats och Körkortshjälpen erbjuder även internatboende.
– Vi gör en fullskalig satsning. Det är en bra grej och vi hoppas på körkortselever från hela landet.

Enligt Stefan finns ingen motsvarighet i Sverige. Han bjöd in till öppet hus fredag den 7 april.

En annan viktig aspekt med satsningen är att bevara Älvsbyn som uppkörningsort. Något som berömdes av Helena Öhlund, kommunalråd.

– Det är bra med verksamheter som gör att funktioner i mindre samhällen bevaras.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.