Sparbanken Nords kulturpris

Tilldelades Sofia Jannok vid bankens årsmöte på torsdagen.

För trettonde året i rad delar Sparbanken Nord ut pris till person eller förening som gör särskilt värdefulla insatser för Norrbottens kulturliv. 2016 års pris går till Sofia Jannok, artist och låtskrivare.

 

– Det känns extra roligt att i år kunna dela ut priset till en väletablerad artist som medverkar till att sätta vårt län på den internationella och den nationella kulturkartan, säger Gunnar Eikeland, vd Sparbanken Nord.

Årets pristagare har många strängar på sin lyra. Vi känner henne kanske mest som den samiska artist och låtskrivare som gjort sig känd med sin säregna musik; en blandning av jojk, visa och jazz. Men hon har också synts och hörts som programledare, och nu senast som skådespelare i den svenska thrillerserien Midnattssol. Sofia har också gjort sig ett namn som en person som engagerar sig i klimatfrågan och lyfter den samiska kulturen. Sofia Jannok får priset för att hon som en av de mest etablerade artisterna i Sápmi, genom sitt breda engagemang och sin musikaliska förmåga visat upp en del av den samiska kulturen för världen, och för att hon satt Norrbotten och Sverige på den internationella kulturkartan.

”Det är inte alltid i faktaböcker som sanningen träder fram. Det är ofta i kulturen som de verkliga berättelserna finns, säger Sofia Jannok. Min musik speglar en samtid som alltför ofta göms. Inspirationen kommer från livets stora element; rätten att finnas till, kärleken till livet och vidderna där allt detta utspelar sig. Jag tackar Sparbanken Nord för att de uppmärksammar den musiken.”

Färgstarka kulturpersonligheter
– Vi kan inte nog uppskatta kulturens betydelse i arbetet med att utveckla vår region, säger Gunnar Eikeland. Därför är det självklart att Sparbanken Nord stödjer det kulturella arbetet, och en del i detta är att vi vill uppmärksamma goda förebilder genom att årligen dela ut ett kulturpris till någon eller några som betytt mycket för vår region. Året kulturpristagare sällar sig till en fantastisk rad färgstarka kulturpersonligheter som tidigare erhållit Sparbanken Nords kulturpris, bland andra konstnären Lars Pirak och Norrbottens riksspelmän.

Priset delades ut av Jan Jonsson, ordförande i Sparbanken Nord, i samband med bankens årsmöte torsdag 27 april i Piteå.

Sparbanken Nords Kulturpris delas ut en gång per år för att lyfta människor som stimulerar och utvecklar kulturen i Norrbotten. Pristagaren ska bo i, eller ha annan särskild anknytning till länet, och ska ha bidragit med en värdefull kulturinsats för Norrbotten.

Källa: Pressmeddelande

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.