Mjölken räcker inte till smör

18 APR 2017
Skrivet av :

Anna-Karin Karlsson, affärschef Färskvaror, Norrmejerier.

Norrmejeriers feta produkter, som grädde och Norrgott, blir allt populärare. Därför räcker inte mjölken till att producera smör.

– Vi hade en förhoppning att komma ikapp en bit in på nya året, men det är inte möjligt, säger Anna-Karin Karlsson, affärschef Färskvaror, Norrmejerier.

Tillverkningen av vanligt smör stoppas under resten av 2017.
– Vi beklagar att vi inte kan tillgodose konsumenternas önskan om att köpa norrländskt smör. Det är en fråga som verkligen engagerar norrlänningarna. De senaste åren har vi sett en stor ökad efterfrågan på feta produkter utan att mjölkproduktionen har ökat på motsvarande sätt. Vi är helt enkelt tvungna att prioritera, säger Anna-Karin Karlsson.

På två år har exempelvis försäljningen av Norrgott ökat med hela 20 procent. Under samma tid har även försäljningen av Norrmejeriers grädde ökat med 10 procent.

– Rådande trender att välja feta produkter med naturligt ursprung och en högre medvetenhet om betydelsen av att välja norrländskt gör att vi har en stadigt ökande efterfrågan på våra feta produkter. En vikande mjölkproduktion blir därför problematisk. Vi hoppas att en vändning på världsmarknaden med högre prisbild ska ge mjölkbönderna framtidstro, säger Anna-Karin Karlsson.

Den som ändå vill bre sin macka med ett norrländska alternativ uppmanas att välja Norrgott eller Norrmejeriers ekologiska smör.

Källa: Norrmejerier

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.