Mindre flygplan störtade i Pålträsk

FLERA UPPDATERINGAR : Strax före klockan 12 kallades Räddningstjänst, polis samt sjö- och flygräddningspersonal till en haveriplatsen där ett mindre flyplan störtat i byn Pålträsk syd ost om Älvsbyn.

Kl. 12.08 anlände räddningstjänsten från Älvsbyn till olycksplatsen, även Bodens Räddningstjänst anslöt kort därefter.

Planet är ett mindre propellerplan med två personer ombord som startat från ett privat flygfält inne i byn, där det efter start havererar i ett skogshygge inte långt från vägen mot Holmträsk.

– Planet hade störtat nästa rakt ner i marken med nosen först. I cockpit satt två män i 50-årsåldern. De var kontaktbara, men allvarligt skadade, sa Lars Nilsson insatsledare vid Sjö- och flygräddningscentralen i Göteborg vid 12.30 tiden.

Räddningsledare från Boden, Micael Holmbom, säger att det luktade kraftigt av bränsle från planet och att de var oroliga för att det skulle ta eld, vilket inte skedde.

Bägge de skadade i flygkraschen togs omhand av räddningspersonal på vägen intill flygfältet i Pålsträsk. De är förda med ambulanshelikopter till sjukhus.

UPPDATERING EM:

REGION NORRBOTTEN (NLL) 16:57
Två män i 50-årsåldern befann sig i flygplanskraschen och fördes till Sunderby sjukhus. Den ena mannen har livshotande skador och vårdas på intensivvårdsavdelningen. Den andra mannen har allvarliga skador och vårdas också på intensivvårdsavdelningen.

Polisens tekniker från Skellefteå har gjort en platsundersökning och därefter lämnat haveriplatsen.

Området närmast flygplanet är fortsatt avspärrat.

– Problemet för oss nu är att frakta iväg flygplanskroppen. Polisen har inte rätta resurserna, utan får prata med räddningstjänsten i Piteå som kan bistå med bandvagn. Tanken är att flygplanet ska bärgas till ett hangar på F21, enligt RLC Nord hos Polisen.

Därefter kommer Haverikommisionen att ta över utredningen gällande orsaken till flygkraschen.

UPPDATERING SÖNDAG

REGION NORRBOTTEN (NLL) 13:28

Det är många som hör av sig angående flygolyckan som hände igår i Pålsträsk utanför Älvsbyn. Region Norrbotten kommer inte lämna ut några fler uppgifter om de skadade personerna på grund av patientsekretessen.

Planet är bärgat och transporterat till lämplig uppställningsplats.

 

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.