Lottorna på nätverksträff – med påminnelse om krigets fasor

18 APR 2017
Skrivet av :

Ulla-Britt Kenttä och Lennart Lindfors.

Lördagen den 8:e april samlades lottor från Piteå, Luleå, Boden, Älvsbyn, Kalix. Övertorneå och Haparanda till nätverksträff i Haparanda. Första programpunkten var ett bildspel om livet i Tornedalen 1944-1945, de sista åren av finska vinterkriget och den stora evakueringen av norra Finland.

Lennart Lindfors från Haparanda berättade på ett fängslande sätt. Under 1944 var 15 000-18 000 soldater, cirka 10 000 lottor samt hjälporganisationer som RK m.fl. förlagda vid finska gränsen.

Hela gränsen var minerad och det fanns inte en familj som inte gjorde sitt.

Barbro Bäckström och Gullan Önneholm var med på träffen liksom…

När så många människor samlas kan man inte undvika att olyckor inträffar. Vem minns inte Armasjärviolyckan där 44 soldater drunknade, mindre känt är Palovaara-olyckan 1944 där 14 soldater omkom under minröjning. Minnesstenar har rests på de båda platserna.

Flyktingströmmen från Finland omfattade över 50 000 civila från finska Lappland med boskap och 70 000 ensamma barn med en adresslapp om halsen. De läkarundersöktes, badades och avlusades vid behov. Lottor och hjälparbetare gjorde ett stort jobb.

…Anita Westin och Emma Backlund, Boden.

Rysslands ultimatum till Finland var att tyskarna skulle drivas ut ur landet. När tyskarna drog sig tillbaka i norr brände de allt i sin väg. Rovaniemi blev helt nedbränt och byggdes senare upp på nytt. Allt byggdes i vitt och Rovaniemi kallades då ”den vita staden.”

Haparanda var känt av både tyskar, ryssar och finländare som det enda stället man kunde ta sig över till väst. Härifrån gick tågen med barn som skulle placeras i familjer över hela Sverige, barnens föräldrar ville rädda sina barn om ryssarna skulle invadera Finland.

Härifrån skickades sårade soldater till krigssjukhus i Norrbotten, de tyska sårade soldaterna skickades hem till Tyskland.

Vid freden 1945 fick Finland lämna ifrån sig Karelen, Petsamo och Salla.

Många av de finska barnen kom aldrig tillbaka hem och många tragedier utspelades när barn som inte mindes sina föräldrar skulle åka hem till ett land med ett språk de inte förstod.

1994 lät finske presidenten Ahtisaari dela ut en tacktavla till de 70 svenska kommuner och organisationer som tagit emot de finska evakuerade 1944.

Berit och Monika Jonsson Piteå Lottakår.

Haparanda och Tornedalen var under de båda världskrigen Europas medelpunkt. Som världsläget är idag undrar man vad som kommer att hända, kommer Haparanda åter att bli skådeplatsen för många tragedier? Om det värsta skulle hända – är vi beredda?

Gunnel Nilsson
Älvsby Lottakår

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.