Gabriella dömde VM-finalen – nu är hon en av de bästa i världen

09 APR 2017
Skrivet av :

Gabriella Grahn dömde VM-finalen.

De svenska ishockeydamerna blev bara sexa i VM. Men Gabriella Grahn från Älvsbyn gick hela vägen. Hon dömde finalen mellan USA och Kanada. En bekräftelse på att 24-åriga Gabriella nu är en av världens absolut bästa kvinnliga ishockeydomare.

Grahn, ett numera välkänt namn på den internationella damhockey-scenen.

– Någonting rätt har man väl gjort, säger Gabriella ödmjukt sedan hon på söndagen återvänt till vardagen på byn efter ännu ett internationellt äventyr.

Att bli uttagen att döma finalen är en ära och ett kvitto på att tidigare insatser under turneringen, av domarkontrollanterna, bedömts hålla högsta nivå.
– Jag fick en bra start, berättar Gabriella som dömde öppningsmatchen mellan rivalerna Kanada och USA.

Sedan blev det att antal matcher till innan den stora finalen, mellan de båda nordamerikanska dominanterna inom damishockeyn, i Plymouth utanför Detroit. Den tuffaste matchen att döma inom damishockeyn med engagerade och patriotiska fans på läktaren.
– Matcherna mellan USA och Kanada har verkligen extra av allt; fart, kamp, intensitet, rivalitet och vinnarskallar. I finalen hade dessutom Kanada revansch att utkräva efter förlusten mot USA i gruppspelet. Båda lagen markerade tidigt sina revir.

Finalen dömde Gabriella tillsammans med Annamaria Eskola från Schweiz inför fullsatta läktare. Hemmanationen USA vann guld. Och domarduon hyllades för sina insatser.

Gabriella kan bocka av ännu ett internationellt äventyr i sitt långa CV. Det stora målet är OS i Pyongjang nästa år.

Nu måste du ligga bra till?
– Det är lång väg kvar. Uttagningar till OS bedöms utifrån prestationerna de fyra åren innan olympiska spelen. Vi är många domare på hög internationell nivå. Först väntar en camp i Schweiz som jag hoppas bli uttagen till. Men jag har väl inte försämrat mina odds i och med framgången i VM.

Hur känns det att vara hemma igen?
– Skönt med lite vardag. Nu ska jag först försöka hitta rätt dygnsrytm.

Några fler domaruppdrag denna vår?
– Nej. Nu ska jag summera säsongen. Sedan börjar träningen och förberedelserna inför kommande säsong. Jag har en lista med saker som ska bockas av.

Älvsbyn Just Nu säger grattis till Gabriella, ytterligare en av Älvsbyns stoltheter.

Följ Gabriellas väg mot OS på hennes blogg…

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.