Fem Älvsbygymnaster till Barentskampen

Det svenska Barentslaget på damsidan är utsett och det blir fem Älvsbygymnaster som får representera Sverige vid Barentskampen i Tromsö sista helgen i maj. Jenny Knuts, Linnea Åberg, Anna Nilsson, Kajsa Söderberg och Elise Pettersson heter de som tagits ut för detta ärofyllda uppdrag.

Jenny Knuts, Linnea Åberg, Anna Nilsson, Kajsa Söderberg och Elise Pettersson

Uttagningen till Barentslaget baserar sig på tävlingsresultat från tre olika tävlingar under december till april. De fem Älvsbygymnasterna har lyckats mycket bra på tävlingarna och både vid Norrlands- och Distriktsmästerskapet intog de alla fem första platserna samt nästan alla grenmedaljer. Det uttagna laget består av flera duktiga ”mångkampare” och laget stärks ytterligare av Elise Petterson som är mycket duktig i framförallt hopp.

Tre av gymnasterna har blivit uttagna till laget många år i rad. 18 åriga Jenny Knuts har deltagit ända sedan 2010 och vann vid debuten lagtävlingen tillsammans med Julia och Adina Rumbutis, Evelina Lundberg samt Cajsa Granström. Hon har de senaste två åren även tagit individuella medaljer; guld i hopp 2015, brons i mångkamp 2016 samt grenguld i både hopp och bom samma år.

Klubbkompisen Linnea Åberg har blivit uttagen till laget varje år sedan 2011 men fick lov att avstå från tävlig på grund av brutna ben i foten förra året; hon ställde då upp som lagledare istället. Den numera 17 åriga Älvsbygymnasten har genom åren lyckats med att ta både silver och brons i mångkamp, 2013 och 2015, och redan 2012 blev hon trea på bom. Hon har även tagit tre grenbrons; på hopp och bom 2013, på bom 2015, och har tävlat mångkamp varje år.

24 åriga Anna Nilsson har också en lång rad med Barentskamper bakom sig. Hon kom med i laget för första gången samma år som Åberg, men agerade då reserv på plats i Norge. Därefter har hon tävlat alla år och 2013 tog hon guld på hopp och silver på fristående på hemmaplan.

Kajsa Söderberg startade precis som Anna med att vara reserv första året, på plats i Sverige vid debuten 2013. 18 åringen har hunnit med två landskamper sedan dess, 2014 och 2016, och tog i fjol silver på bom.

Elise Pettersson debuterar i laget i år, som 16 åring, och hennes starkaste grenar är hopp och fristående. Platsen stod mellan henne och Vilma Nyberg från GK Norra Norden.

Sverige har tagit silver i lagtävlingen varje år sedan 2011. Finland har på damsidan stått obesegrade sedan dess. Tävlingen har cirkulerat mellan att arrangeras i Norge, Finland och Sverige. Ryssland har åtminstone på senare år endast deltagit 2014, då det var Barents Winter Games i Tromsö. Nu är det alltså Norges tur igen den 27 maj i Tromsö.

Text: Brittmarie Åberg, Foto: Anders Åberg/Älvsbygymnasterna

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.