En pigg och Klarsynt tioåring

28 APR 2017
Skrivet av :

Berit Linneruth och Isabella Nilsson visar senaste modet på glasögonfronten.

Linneruth Optik i Älvsbyn fyller tio år. Då bjuder jubilaren på presenter. 
–Vi har gratis synundersökning och halva priset på alla bågar (vid komplett köp) fram till den 12 maj, hälsar Berit Linneruth som äger företaget tillsammans med maken Håkan.

Moderna glasögon, bland annat av märkena John Lennon och Levis.

Berit Linneruth för en gammal tradition vidare. Enar Englund (känd av många älvsbybor) startade verksamheten. Den övertogs senare av Anders Carlsson, tidigare delägare av Carlssons Ur & Optik i Piteå.

Berit hade tidigare jobbat åt Anders Carlsson, med valde efter en tid att utbilda sig till optiker. Efter avslutad utbildning jobbade hon även på Synoptik Piteå, Synoptik Luleå samt på Åströms Ur & Optik Piteå.

– När Anders Carlsson hade drivit butiken i Älvsbyn i 15 år fick vi enförfrågan att köpa den. ”Varför inte” tänkte vi och slog till, berättar Berit.

Året var 2007.

– Jag som flyttat från Sjulsmark till Piteå för att slippa pendla, säger Berit med ett skratt.
– Det höll i två år sedan blev det att börja pendla till Älvsbyn.

Ett val hon aldrig ångrat.
– Jag trivs bra i Älvsbyn. Älvsbyorna är öppna och trevliga.

Spegeln med inbyggd kamera är ett instrument som skräddarsyr glasen unikt för varje individs behov. Bakom syns datorn där allt registreras och bearbetas.

Generellt sett har handeln det tufft, inte minst i form av konkurrensen från Internet. Men Linneruth Optik har i det avseendet klarat sig relativt bra.

– Jag hoppas att älvsbyborna vill fortsätta handla av mig och alla andr handlare i Älvsbyn. Det är viktigt att stötta den lokala handeln. Älvsbyn har unika butiker och sortiment. Det här är nog en av få platser där hemlån fortfarande existerar.

Linneruth Optik tillhör kedjan Klarsynt.

– Den är för fristående optiker. Jag styr mina val och inköp själv. Likaså lokala rabatter och erbjudande. För mig är det viktigt att ge kunderna valmöjliheter, därför har vi ett brett sortimentav bågar och glas i olika prisklasser. Att vara ansluten till Klarsynt kedjan gör så att man lokalt i Älvsbyn har möjlighet att få samma priser och sortiment som övriga Sverige, där Klarsynt finns etablerade.

När det gäller bågar så är trenden just nu mot runda bågar.

– Dom kom redan för två år sedan, men har nu slagit igenom fullt ut.

– En av kollektionerna heter John Lennon som innefattar allt du önskar av runda bågar. Men en modell som håller över tid är bl.a. den gamla hederliga pilotbågen, avslöjar Berit som även strävar efter att ge bästa tänkbara service på dom produkter hon säljer.

Synundersökningar görs också Linneruth Optik.

Synundersökningar erbjuds förstås.
– Nya glas kan även anpassas individuellt med den nya tekniken som vi kan erbjuda, allt efter vilket behov kunden har.

Utöver detta så har Linneruth Optik även försäljning av klockor, smycken, dopartiklar samt vigselringar.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.