Höga betyg för doften av Älvsbyn

13 MAR 2017
Skrivet av :

Norrländska parfymen ”The Pearl” håller hög internationell klass. I tävlingen Art and Olfaction Award 2017, Independent Category, fick doften av Älvsbyn goda vitsord.
– Det är ju fantastiskt roligt att kunna få ett utlåtande om sin parfym från en jury med denna dignitet, tycker Eva Henriksson från Scents from Norra Norrland AB som skapat ”The Pearl”.

Tävlingen är en av få tävlingar där nisch-parfymer kan vara med och slåss om en titel. Bidragen bedöms i blindtest. Det enda juryn kan ta del av i förväg är en kort kreativ text som parfymskaparen har skickat med. För att kunna deltaga i tävlingen ska parfymen ha blivit lanserad på marknaden under 2016.

The Pearl, namnet syftar på Älvsbyn som kallas för Norrbottens Pärla, fick ett genomsnittligt värde på 6.25 poäng av 10 möjliga poäng från juryn. Den högsta noterade genomsnittliga poängen blev 7.3.

Vem som vann avslöjas först i finalen den 5 maj i Berlin, Tyskland. Tio finalister gör upp om titeln Winner of the Independent Category.

– Trots att det inte blev en finalplats så är jag oerhört nöjd, säger Eva Henriksson.
– Vad jag har förstått var det ett väldigt tight spann på deltagarna. Att få 6.25 poäng där vinnaren får 7.3 tycker jag visar att min parfym håller en fin hög internationell klass och jag är väldigt glad och stolt över att det har gått så pass bra som det ändå gjorde.

33 länder deltog i tävlingen. Antalet parfymer som deltog i tävlingen är däremot inte officiellt (i alla fall inte vid denna tidpunkt).

6.25 poäng är en bra bit över genomsnittet för kategorin meddelade arrangörerna. Juryn hade inga krav på att ge någon som helst feedback på parfymerna under utvärderingen men några utlåtanden från juryn gjordes trots detta på The Pearl.

Utlåtandena var:

“Transparent yet strong. What a feat”

“Highly wearable, lovely on the skin”

“Crisp, floral. Excellent work”

– När jag tillverkar en parfym så gäller det att den slutliga sammansättningen av noter ska kunna nå ut fram till så många som möjligt. Parfymens doft blir individuell mot huden och ingenting som jag som parfymkreatör någonsin kan styra eller ens gissa mej fram till. Den kan allt ifrån passa superbra på en person till att totalt dissas, allt beroende på hur huden tar emot noterna. För mej var därför highly wearable och Excellet work väldigt värdefullt att få som feedback. Det sporrar mej också att fortsätta dyka ner i noter och sikta mot fler norrländska parfymer i framtiden.

Juryn bestod av:

Andy Tauer (Switzerland)Annick Le Guérer (France)Denyse Beaulieu (France)Harald Lubner (Germany)Mark Behnke (USA)Matthias Janke (Germany)Steven Gontarski (USA).

Källa: Scents from Norra Norrland AB

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.