Carmen och Linnea vann varsin Cup

12 MAR 2017
Skrivet av :

Älvsbygymnasterna Carmen Efverström och Linnea Åberg vann varsin klass, Mini- och Maxicupen, under lördagens tävling i gymnastik i Kiruna.


På Maxicupen följdes Åberg av klubbkompisarna Jenny Knuts, Anna Nilsson och Frida Engman som intog andra till fjärde plats i mångkampen.

Ett 40-tal gymnaster kom till start vid årets första tävling på fria serier här uppe i norr. Ungefär hälften av dem tävlade Maxicupen och resterande på Midi- eller Minicupen i Kvinnlig Artistisk Gymnastik. Älvsbygymnasterna deltog med totalt tio tjejer.

Överlägsen seger
Linnea Åberg drog det längsta strået vid Maxicupen. Hon lyckades bra med sina serier och körde fallfritt på alla redskap, inklusive bommen där hon har en mycket svår serie. Vinsten blev övertygande när hon vann med 5,3 poäng över träningskompisen Jenny Knuts som intog andra platsen efter tre fall, två på bom samt ett i barr på den svåra övningen jättesväng.

Nya toner
Åberg fick bästa poäng av alla i hopp, barr och bom samt andra bästa poäng på fristående. Där var Knuts strået vassare med något svårare serie och högre slutpoäng. Jenny hade även näst högst poäng på hopp där hon utförde en pikerad Tsukahara jämfört med Åbergs Petrik-hel, båda svåra hopp på olika sätt. Friståendeserierna utfördes till nya toner då de fem äldsta Älvsbygymnasterna – Anna, Jenny, Kajsa, Linnea, Elise – hade bytt musik och serier till just denna tävling. Ett roligt inslag med Disneymusik!

Små marginaler
Det skilde endast 0,55 p mellan tvåan Jenny Knuts och sjätteplacerade Elise Pettersson. Däremellan placerade sig Älvsbygymnasternas Anna Nilsson på tredje plats, unga Frida Engman på fjärde plats samt GK Norra Nordens Vilma Nyberg på en femte plats med endast 0,15 poäng tillgodo på varandra.

Fallfritt
Varken Anna, Frida eller Elise lät sig rubbas på bommen, fallfritt blev det för alla tre, och fina serier rakt igenom tävlingen för samtliga. Anna hade tredje bästa poäng på bom och fristående medan Elise hade det på hopp. Frida körde de svåra övningarna salto på bom och jättesväng i barr vilket imponerar då hon endast är 13 år. Hennes utförande på bom räckte till dagens andra bästa poäng på redskapet.

Donja debuterade
Donja Nialepka debuterade vid tävling på Rikspokalenserierna och gjorde det bra rakt igenom hela tävlingen. Kajsa Söderberg tävlade endast två redskap och utförde en mycket fin serie på fristående.

Carmen imponerade – vann Minicupen
Carmen Efverström tävlade i Minicupen och visade upp många fina serier. Hon hade tredje bästa poäng på hopp och bom samt den andra bästa på fristående. Totalt vann hon mångkampen med nästan en poäng.

Originell uppgång
Elsa Lundberg och Hanna Andersson tävlade i Midicupen och även de visade upp fina serier. Dock blev det ett fall i barr och hela fyra på bommen för Elsa, men det räckte ändå till en fjärdeplats i mångkampen. Hanna körde sin nya läckra uppgång på bommen, som ingen annan här uppe kör, och lyckades utmärkt med den. Hon slutade på en sjätteplats.

Maxi 2017.xls

Midi 2017.xls

Mini 2017

TEXT: BRITTMARI ÅBERG, ÄLVSBYGYMNASTERNA
FOTO: ANDERS ÅBERG, ÄLVSBYGYMNASTERNA

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.