”Älvsbyn är fantastiskt. Polarbröd en mönsterfabrik”

31 MAR 2017
Skrivet av :

Annie Lööf besökte Polarbröds fabrik med stor entusiasm.

Sveriges för närvarande populäraste partiledare, Annie Lööf, kom till Älvsbyn för ett besök i landets mönsterfabrik i hållbarhetsarbete – Polarbröd. Hon fick också svara på ett antal frågor om skoteråkning, Norrbotniabanan, transporter, landsbygdsfrågor, livsmedelsförsörjning, Älvsbyn och mycket annat.

Hur känns det att vara alliansens populäraste partiledare?
– Glöm inte att jag är populärare än statsministern också, säger hon och skrattar men förklarar sedan ödmjukt.
– Jag är väldigt glad över siffrorna och dom har ju varit så under några år nu men det har inte alltid varit så, jag har ju legat i botten också. Jag är ganska ödmjuk över den här uppgången vi har nu. Nu gäller det att förvalta läget och fortsätta utveckla vår politik. Det tar lång tid att skapa ett förtroende men bara ett ögonblick att rasera det. För mig är det viktigt att bygga långsiktigt. En viktig del i det arbetet är att vara ut på resa och träffa både befolkning och våra lokala politiker.

En grej med Annie Lööfs besök är också att träffa lokala politiker. Här syns hon tillsammans med Magnus Danielsson och Centerpartiets gruppledare i Norrbotten, Berit Hardselius.

Annie kom med flyg till Luleå airport på fredagseftermiddagen. Sedan blev det transport till Skatauddens lantgård i Lillkorsträsk där sällskapet intog en lunch bestående av lax, köttbullar och potatismos. Annie valde lax.

Sedan väntade besök på Polarbröd med systrarna Karin Bodin och Anna Borgeryd vid rodret. De har skapat en hållbarhetsmodell som förmodligen saknar motstycke i riket.
– Vi har fått det via vårt DNA genom våra föräldrar Kjell och Margareta. För att kunna konkurrera från norr gäller det att tänka smart, förklarade systrarna.

Annie Lööf i samtal med Anna Borgeryd och nye VD:n för Polarbröd AB, Anders E Johansson.

Polarbröd är självförsörjande på el genom att äga fyra vindkraftverk. Fossilberoendet minskas också successivt. Råvarorna väljs så biodynamiskt som möjligt.

Varför valde du att besöka Polarbröd?
– Jag har hört så mycket gott om företaget. Dessutom ska jag medverka vid Centerpartiets distriktsstämma för Norrbotten och Västerbotten i Arvidsjaur på lördagen. Så då passade det bra att stanna till här. Dessutom äter vi Polarbröd varje frukost hemma…

Har du varit här tidigare?
– Nej, aldrig!

Annie Lööf svidar om under överinseende av Majvor Sjölund, c, Koler.

Men du har träffat Karin Bodin och Anna Borgeryd tidigare?
– Ja, vid flera tillfällen. De har en mycket intressant filosofi om att driva företag på ett hållbart sätt, svarar Annie och betonar att Polarbröd tar död på många fördomar om att det är omöjligt att driva företag i Norrland på ett miljömässigt korrekt sätt.

Vad tycker du om skoteråkning och att VM i skotercross avgörs i Älvsbyn denna helg?
– Ha, ha, gör det..? Jag har ingenting mot skoteråkning. Själv åkte jag senast i Luleå för två år sedan. Snöskoter är viktigt för er här uppe. Vi i centern har ingenting mot transporter och fordon, men vi försöker göra det möjligt att ställa om till miljövänligare bränslen eller motorer.

Bönderna har det tufft. Fler och fler lantbruk läggs ner. Vad gör ni för att motverka det?
– Väldigt mycket, Norrbottens bönder och småföretagare omfattas ju av den miljardsatsning vi har lagt fram för svenska mjölkbönder, Vi vill minska skatter och arbetsgivaravgifter för att de ska få muskler att komma sig upp ur svackan som dom har haft under några år.

Trots allt minskar livsmedelsproduktion i Norrbotten och flera andra delar av landet. Hur ska Sverige klara en kris-situation med det importberoende som  i dag finns?
– Det är viktigt att se helheten. Därför vill vi återskapa den lokala och regionala livsmedelsproduktionen. Ett sätt att stötta lokala producenter är att förenkla upphandlingen av närproducerade råvaror. Vi vill att svenskarna ska ha sund och säker mat på tallriken. Vi är internationellt sett bra på att producera klimatsmarta livsmedel och användningen av antibiotika är jämförelsevis liten. Men jag vill säkerställa hela kedjan från livsmedel via sjukvård till fungerande transporter. Då måste vi förbättra villkoren.

Hur ska vi hantera invandringen?
– Vi vill ha en reglerad invandring. De som har skyddsskäl ska få stanna. Men det behövs snabbare beslut. I dag mår många psykiskt dåligt. Inte minst ensamkommande flyktingbarn. Dem vill vi ge gymnasieutbildning och möjlighet till ett jobb. Vi behöver arbetskraftsinvandring i Sverige. Men då måste vi ge dem en ärlig chans.

Och Norrbotniabanan är du för eller emot?
– För. Norrbotniabanan är en viktig framtida investering. Vi har också föreslagit en halv miljard kronor extra till upprustning av regionala järnvägssträckor.

Vad tycker du om Älvsbyn?
– Fantastiskt vackert!

Till sist, visste du om att Älvsbyn har två av Sveriges starkaste varumärken på privatsidan i var sin bransch, Polarbröd och Älvsbyhus?
– Ja, Polarbröd känner jag ju till. Älvsbyhus också när du säger det. Det är ju otroligt bra för en liten kommun som Älvsbyn. Det är inte många landsortskommuner som kan skryta med det.

Fler bilder:

 

 

 

 

 

 

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.