”Norrbotten blir allt mer beroende av Putin”

12 FEB 2017
Skrivet av :
"Olja är inte enbart en klimatfråga. Det är också en samhällsfråga. Vad många inte vet är att Ryssland i dag är Sveriges största leverantör av olja", berättar Robert Granström, Älvsbyn.

”Olja är inte enbart en klimatfråga. Det är också en samhällsfråga. Vad många inte vet är att Ryssland i dag är Sveriges största leverantör av olja”, berättar Robert Granström, Älvsbyn.

Oljeutvinningen går mot sin topp. Efter 2020 ser bensin och diesel ut att successivt bli en bristvara. Hur påverkar det Norrbotten?
– Olja är inte enbart en klimatfråga. Det är också en samhällsfråga. Vad många inte vet är att Ryssland i dag är Sveriges största leverantör av olja, berättar Robert Granström, Älvsbyn.

Hur stora dagens oljereserver är tvistar de lärde om. Men klart är att den så kallade ”billiga oljan” nådde sin peak (produktionstopp) redan 2006. Det är källor av fossila bränslen som ligger grundnära och som lätt kan pumpas upp. Att utvinna olja från havet och via andra metoder är betydligt kostsammare.

Sverige är ett avlångt land och vi i norr är beroende av transporter. Hur kommer olje-krisen att påverka Norrbotten i framtiden? Det är enligt Robert Granström en fråga som många inte funderat över. Men det börjar bli dags.

– En sak vet vi och det är att oljan kommer att ta slut. Hur långt bort i tiden det är vet vi inte med säkerhet. Det beror på vem du frågar. Men det mesta tyder på att kurvan redan nu börjat slutta utför.

Det gäller att ställa om.
– Vi här uppe har ju ett förträffligt alternativ. De tio procent el vi exporterar räcker gott och väl att försörja samtliga personbilstransporter i landet om vi övergår till elfordon. Då är inte alternativa energikällor som vindkraft inräknat.

Robert Granström är en av eldsjälarna både som ambassadör men även som testare av nya elbilar och hybrider. Han uppmanar till produktion av egen el (mikroproduktion). Själv har han solceller på taket till sin villa som väl tillgodoser elproduktionen till hans bil, en Tesla.

Att i framtiden lagra överskottsel i batterier är också en framtida lösning.

Älvsbyn, via bland andra Arctic Falls, är en testplattform för framtidens bilar.
– Vi i kommunen har ett hållbarhetsmål, dels genom EU:s borgmästaravtal och dels för att vi vill utveckla testverksamheten. Elbilar är ett spännande alternativ, konstaterar Pär Jonsson, avgående näringslivschef i Älvsbyns kommun.

Sker ingen omställning kommer Sverige att bli allt mer beroende av Ryssland.
– De är redan i dag vår största leverantör av olja. Vill vi verkligen bli än mer beroende av Putin i framtiden? frågar sig Granström.

Mer fakta kan du läsa om på:

www.asposverige.se

www.peak-oil.se

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.