Hortlund klart för Junior-VM

02 FEB 2017
Skrivet av :

Älvsby just nu har tidigare skrivit om Älvsbykillen tillika Skidskytten Johannes Hortlund vars framgång i skidspåren inte gått obemärkt förbi.

johannes 2

För 8 år sen valde den då 13 åriga killen att byta inriktning från Längdskidor till Skidskytte, något som visa sig vara en fullträff. Det står nu klart efter helgens SM tävling i Östersund där han placerade sig på en 5:e respektive en 3:e plats vilket också innebär att han blivit uttagen till den trupp som kommer få åka till Brezno-Osrblie i Slovakien 21-28 februari och representera Sverige på Junior VM.

-Detta var mitt mål med denna Säsong och det är så kul när man får sätta ett mål som man sen får uppfylla säger Hortlund som nu hoppas på att han får åka dit och göra bra placeringar.

Inte nog med att Hortlund fick fina placeringar individuell under SM i Östersund, utan han lyckades också som sista man i I19 IF stafettlag åka upp laget från en 6:e till en 3:e plats och bärgade hem ett brons till Bodenklubben tillsammans med lagkamraterna Johan Stridsman och Anton Vikström.

-Jag känner att jag fått till åkningen i år säger Johannes Hortlund som när man ser på resultaten presterat väldigt bra tider. -Däremot har jag inte lyckats lika bra på skyttet, så det är nått jag måste jobba med säger han.

-Att åka till Slovakien och tävla kommer bli tufft men jag ser det som bra träning och mer erfarenheter i bagaget, samt även en indikation på att man är på väg åt rätt håll säger han. Hortlunds bagage som nu är fyllt med inte mindre än 17 SM medaljer varav 6 är av den ädlaste valören, men han ser gärna att få fylla på med fler medaljer från ännu större tävlingar.

Uttagningen till JVM baseras på de Sverige Cup tävlingar som gått av stapeln under denna vinter och där han varit på pallen i 5 av 6 tävlingar, något han själv är mycket nöjd med, då tiden för träning varit begränsad under det gångna året mycket pga arbete. Men nu när han själv valt att säga upp sig och flytta hem till Älvsbyn för att kunna satsa på skidorna på heltid och hoppas nu också på att kunna finna sponsorer som kan hjälpa honom så att även han få sätta Älvsbyn på kartan genom en framtida plats i Svenska Landslaget och därmed också få åka Världscuptävlingar.

johannes

Nästa deltävling i Sverige Cupen går av stapeln i Hede men Hortlund är osäker om han kommer att åka dit. -jag funderar på att stanna hemma och koncentrera mig på träningen. Kanske delta i nått skidlopp på hemmaplan i stället.

Hortlund och många andra skidskyttar som valt att bo kvar i Norrbotten får varva sina skidskytte tävlingar med vanliga längdskidtävlingar då de flesta skidskytte tävlingar arrangeras söderut.

-Mitt nästa mål och dröm är att få åka IBU cup då jag från och med nästa år går upp och tävlar som Senior. IBC Cup står för International Biathlon Union Cup som är anhalten under Världscupen.

Hortlund är enda åkaren från länet på herrsidan som blivit uttagen till JVM men kommer få sällskap av Elvira Öberg från Piteå på dam sidan.

Sändningar från JVM kommer man kunna följa på Eurosport

De uttagna åkarna till JVM i Brezno-Osrblie
Juniorer:
Oliver Gabrielsson, Biathlon Östersund
Sebastian Olsson, Bore Biathlon
Emil Nyqvist, Bore Biathlon
Johannes Hortlund, I 19 IF
Linn Larsson, Hede SK
Emma Lindberg, Älvdalen
Annie Lind, Finnskoga IF

Youth:
Henning Sjöqvist, Ornäs IF
Viktor Brandt, I2 IF
Hampus Bexelius, Lima
Sebastian Jansson, Lima
Elvira Öberg, Piteå
Moa Olsson, Bore Biathlon
Amanda Lundström, I 19 IF
Elin Gustavsson, Biathlon Östersund

Text: Sandra Nordin

Foto: Älvsbyn.just.nu Arkiv

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.