Höjd säkerhet för boende

För en vecka sedan kom den till Älvsbyn, räddningstjänstens nya höjdfordon som skall säkerställa säkerheten för de boende som nu skall flytta till Lekentomten under hösten 2017.

20170203_höjdfordon_0012

Hävare/Skylift

 

Det är Älvsbyn Fastigheter som köpt in en begagnad så kallad hävare/skylift, med en arbetshöjd på upp till 28 meter höjd med en korg för 2 personer.

20170203_höjdfordon_0009

Lars Holmqvist

Brandinspektör/insatsledare Lars Holmqvist vid Räddningstjänsten i Älvsbyn har redan nu börjat jobba med den för att färdigställa den till hösten.

– Ja det är mycket jobb med att uniformera den, byta däck, kablage och göra den klar för besiktning så att den uppfyller alla säkerhet och arbetsmiljömässiga krav, säger Lars Holmqvist.

– Sedan skall vi utbilda drygt 20 man vid Räddningstjänsten på att hantera den och skaffa de utbildningsbevis som behövs.

Allt detta måste vara klart under hösten 2017, då inflyttningen skall ske på Lekentomten.

Kraven på att detta höjdfordon måste finnas vid Räddningstjänsten kom efter att bygga helt brandsäkra trapphus i de nya fastigheterna, visade sig vara både svårt och mycket fördyrande.

Ett helt nytt höjdfordon var en prislapp på flera miljoner. Med inköp av denna begagnade så kallad hävare/skylift blev en billigare lösning med Älvsbyn Fastigheter som ägare och en placering vid Räddningstjänsten i Älvsbyn.

På fråga om hur tidsplanen ser ut så är den redan nu tuff, säger Brandinspektör/insatsledare Lars Holmqvist.

– Den måste bli klar så att vi kan påbörja utbildningen av vår personal så fort som möjligt, för allt måste vara klart före den beräknade inflyttningstiden i december 2017.

20170203_höjdfordon_0005

Fakta
BRONTO SKYLIFT 28-2T1
Längd/Högd 28 Meter
Årsmodell 1988
3 axligt
Mil 6188
Vikt 23500 kg

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.