Elvira vann Kristallcupen

17 FEB 2017

STORT BILDEXTRA: Det blev totalt fem pallplatser för Älvsbygymnasterna vid Kristallcupen i Luleå under lördagen. Elvira Nilsson vann mångkampen i klassen Steg 3 följd av Jonna Grahn som kom trea. Donja Nialepka intog tredjeplatsen på Steg 4 och Elsa Lundberg, tävlande på Steg 5, tog guld i grenen barr och brons på bom.

Det blev en rolig och spännande dag på Voltarenan i Luleå där tävlingen i Kvinnlig Artistisk Gymnastik hölls. Drygt 100 flickor samlades och gjorde upp om pallplatserna i mångkamp i sex klasser, och i klassen Steg 5 belönades dessutom de tre bästa poängen i varje gren med en medalj. Älvsbygymnasterna ställde upp med 17 gymnaster fördelat på Steg 1-5.

Elvira glittrade
Det var en mycket nöjd tjej som lämnade tävlingsgolvet efter att alla fyra grenarna var avklarade.
– Jag är jättenöjd, strålade Elvira när hon kom upp på läktaren.
Och hon var inte ensam om att vara nöjd. Flera av tjejerna som tävlade i första omgången var nöjda med sina insatser.

Guld och brons till Älvsbyn
Marginalerna var små mellan gymnasterna i toppen på Steg 3 men Elvira höll sig framme och knep förstaplatsen tillsammans med Ellen Larsson från Lulegymnasterna, endast 0,25 p före träningskompisen Jonna Grahn som därmed blev trea i klassen. Alma Granström tävlade i samma klass och även hon gjorde bra i från sig. På Steg 4 var det Donja Nialepkas tur att ta hem tredjeplatsen efter att ha utfört en jämn tävling.

Elsa tog hem grenmedaljer
I klassen där gymnasterna tävlade på Steg 5 deltog tre tjejer från Älvsbygymnasterna. Elsa Lundberg lyckades särskilt bra i grenarna barr och bom där hon dessutom tog guld och brons. Däremot missade hon helt på ena hoppet, som nollades, och därmed grusades hennes chanser att nå pallen i mångkampen. Carmen Efverström och Hanna Andersson visade också upp fina serier och Efverström lyckades nå en tionde plats i mångkampen. Men bäst av allt var nog ändå att hon klarade att göra en hjulning upp till handstående och därifrån bryta ner till stående på bommen för första gången på tävling. Hon hade femte bästa poäng i hopp och Andersson hade sjätte bästa poäng på bom.

Positiv utveckling
I den andra tävlingsomgången var det dags för gymnaster på Steg 1 och 2 att visa upp sina serier för domarna och den stora publiken. Astrid Öberg, Amanda Lundgren, Elin Sjögren, Emelia Lundberg, Elsa Nilsson, Maja Rova Berg och Lisa Tapper tävlade i klassen Steg 1 och det blev jubel på läktaren när Astrid och Elin klarade överkastet i barr – en övning som är svår att uppnå för många. På Steg 2 tävlade Meja Burman, Telma Näselius och Maja Broström. Det blev inga pallplatser till Älvsbygymnasterna i andra omgången, men väl kunde man se den fina utvecklingen hos flickorna som deltog.

TEXT: Brittmari Åberg/Älvsbygymnasterna