Älvsby Parasport har hälften av landslagsåkarna

Två tränare och åtta av lägerdeltagarna; överst, Johan Ahlström, tränare, och Jesper Pettersson, tränare. Mellanraden: Lovisa Danielsson, Linda Svensson, Ted Wiegerth (sambo med Linda), Nelly Viklund och Urban Landström. Längst fram; Kari Palo-Oja, Jacob Gyllenbåga, Oskar Gyllenbåga och Johanna Nilsson.

 

Älvsby Parasport, tidigare Älvsby Handikapp och Motionsklubb, har blivit ett begrepp i hela landet. Klubben växer och lockar aktiva från när och fjärran. Bland skidåkare med intellektuella funktionsnedsättningar har Älvsby Parasport hälften av landslagsåkarna!
– Vi är jättestolta. För tre år sedan började vi med en åkare. I dag är vi tolv, säger Peter Forsberg, ordförande.

Nelly Viklund med sin tränare Marianne Kortesoja.

Nelly Viklund med sin tränare Marianne Kortesoja.

I helgen genomförs ”Tour de Älvsbyn 2017”. Ett läger med både träning och tävlingar för 15 åkare från Härjedalen i söder till Älvsbyn i norr.
– Viktigast är att alla får bra upplevelser och tävlar mot sig själva. Att de känner i hjärtat vad som krävs. På stora tävlingar blir konkurrensen så mycket större, säger Marianne Kortesoja, tränare, eldsjäl och grundare av Älvsby Parasport Skidor.

För sju av lägerdeltagarna väntar ett äventyr runt hörnet. I mitten av nästa måndad beger sig fyra av dem till Special Olympic Winter Games 2017 som avgörs i Schladming, Österrike, den 17-24 mars. Det är Linda Svensson och Oskar Gyllenbåga, Älvsby Parasport, tillsammans med Felix Nilsson, Offerdal, och Lovisa Danielsson, Östersunds Skidlöparklubb.

När de kommer hem åker nästa gäng till INAS (The International Federation of Intellectual Disability Sport) världsmästerskap i franska Gourette. De tävlande består av Nelly Viklund och Jacob Gyllenbåga, Älvsby Parasport, samt Nils Petter Kling, Falun.

– Det är stort för Älvsbyn att ha deltagare på representationsnivå för Sverige i två stora tävlingar, tycker Forsberg.

Lägret i Älvsbyn är också en förberedelse inför mästerskapen.
– Det är en grupp med motivation utöver det vanliga som ska bli oerhört intressant att följa, tycker Johan Ahlström, som tränar lägerdeltagarna tillsammans med Jesper Pettersson.

Ahlström driver företaget Skidkurs.nu

Tvilligarna Jacob och Oskar Gyllenbåga har flyttat från Borås till Älvsbyn.

Tvilligarna Jacob och Oskar Gyllenbåga har flyttat från Borås till Älvsbyn.

Fyra av klubbmedlemmarna i Älvsby Parasport kommer långväga ifrån. Tvillingarna Jacob och Oskar Gyllenbåga har flyttat upp från Borås. De kombinerar skidåkningen med studier på Älvsby Folkhögskola.

– Vi trivs jättebra. När utbildningen är klar ska vi flytta till lägenhet i Älvsbyn, berättar Oskar.

Det var deras pappa som tog dem till Norrbottens Pärla efter att ha hört talas om Älvsby Parasport.
– De kom helt enkelt och hälsade på oss en dag, berättar Peter Forsberg.

Tvillingarna berömmer folkhögskolan och speciellt skidlärarna Ulf Karlsson och Sofia Sepänmaa.

Jämtländska Linda Svensson har också hittat till Älvsbyn.

Jämtländska Linda Svensson har också hittat till Älvsbyn.

Linda Svensson kommer från byn sjöändan strax utanför Bräcke i Jämtland. Även hon studerar för tillfället vid Älvsby Folkhögskola där hon bland annat tar körkort. Även Linda har gått med i Älvsby Parasport.
– Det är en bra klubb med bra tränare. Men när jag är klar med utbildningen flyttar jag nog hem igen. Jag och min sambo har ett hus i Sjöändan, säger Linda.

Hennes mamma Gunnel är lyrisk över mottagandet av hennes dotter i Älvsbyn.
– Allt är så positivt, upplyftande och intressant. Klubben fångar verkligen upp allt, berömmer hon.

Kari Palo-Oja, Jättendal i Nordanstigs kommun, visar stolt vilken klubb han tillhör.

Kari Palo-Oja, Jättendal i Nordanstigs kommun, visar stolt vilken klubb han tillhör.

Kari Palo-Oja, bor i Jättendal, mellan Sundsvall och Hudiksvall. Även han har, trots avståndet, valt Älvsby Parasport.
– Jag befinner mig i Älvsbyn ganska ofta. Det är kul att få känna gemenskap och lära känna riktiga kamrater, säger han

För de åtta lägerdeltagare på ”Tour de Älvsbyn” som inte är uttagna till Special Olympic eller INAS väntar ett kommande läger i Finland. Denna grupp består av; Urban Landström, Johannas Nilsson, Maja Lundberg, Kari Olja-Palo och Alida Hällgren, Älvsby Parasport. Med följer även Åsa Westman, Henrik Berglund och Eva Dahlberg, från Östersunds Skidåkarklubb.

– Tack vare våra generösa sponsorer kan Älvsby Parasport bedriva en meningsfull verksamhet, säger Sterling Nilsson, styrelseledamot och riktar ett stort tack till Sparbanken Nord, Delikatessfabriken, Polarbröd, Älvsbyhus och Elpex.

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.