Visst går det att uppfinna hjulet flera gånger

14 JAN 2017
Skrivet av :

 

Niclas Granström, Nicklas Jadinge och nyanställde Martin Persson vid en av maskinerna i industrilokalen i Öjebyn.

Niclas Granström, Nicklas Jadinge och nyanställde Martin Persson vid en av maskinerna i industrilokalen i Öjebyn.

Kompanjonerna Nicklas Jadinge och tidigare älvsbybon Niclas Granström har uppfunnit ett nytt patenterat kedjehjul som förenklar underhåll, höjer säkerheten och förbättrar arbetsmiljön.
– Jag har burit på idén i sju år, berättar Nicklas Jadinge.

I stålglans syns de utbytbara och patenterade tandluckorna

I stålglans syns de utbytbara och patenterade tandluckorna

Tankarna förverkligades när han tillsammans med kompanjonen och gamle kollegan Niclas Granström startade företaget Nordic Wear Parts AB, NWP, i juli 2015. Uppfinningen, som numera är patenterad, är ett transportkedjehjul med utbytbara tandluckor. Något som innebär stora fördelar i många avseenden.

– Istället för att som förr tvingas montera loss hela hjulet kan slitna tandluckor bytas ut utan att varken kedja eller nav behöver demonteras, berättar Jadinge.

Sparar pengar och tid

Det förenklar underhållet vilket innebär stora tids- och kostnadsbesparingar när transportkedjehjul och rullkedjehjul ska servas. Dessutom förbättras ergonomin.

– Med vårt hjul blir det enkelt att ersätta lätthanterliga slitagedelar runt en kropp i miljöer med begränsade lyftmöjligheter i svåråtkomliga utrymmen, förklarar Granström.

Dessutom förbättras säkerheten avsevärt.

– Själva hjulen är tunga och kan vara mycket svårhanterliga. Att dela tunga kedjor innebär också en säkerhetsrisk. Alla dessa moment undviks genom att använda kedjehjul med utbytbara tandluckor, säger Granström.

Mindre materialåtgång och lättare transporter gynnar också miljön.

NWP 3 web

Siktar på export

Nordic Wear Parts AB har redan levererat ett antal av sina patenterade kedjehjul till stor belåtenhet, främst inom pappersindustrin och till energiverk. Men det finns fler industrier där NWP:s kedjehjul lämpar sig bra.

– Intresset finns när vi presenterar vår uppfinning. Vi både hoppas och tror på god försäljning. Först i Sverige men siktar även på export inom två år, avslöjar Jadinge.

NWP:s tandluckor är också vändbara.

– Vilket förlänger livstiden till det dubbla, säger Granström.

Drivtrumma före renovering...

Drivtrumma före renovering…

clone tag: 8173426714444164452

…samma drivtrumma efter med nya tandluckor.

Legotillverkning

Både tandluckor och kropp tillverkas helt efter kundens specifikationer i olika material efter behov.

– Men för ett slitstarkt och kostnadseffektivt resultat, rekommenderar vi ett härdat stål för tandluckorna, säger Jadinge.

Wear Parts betyder slitagedelar. Jadinges och Granströms vision är att de nya transportkedjehjulen blir den bärande delen i bolagets verksamhet. Men NWP har även annan verksamhet. I väntan på att patentet skulle gå igenom har bolaget framförallt ägnat sig åt legotillverkning till både företags- och privatkunder.

– Vi har stor vana av legotillverkning i de flesta material och former, allt ifrån plast till härdat stål, och kan även erbjuda helhetslösningar gällande utveckling, tillverkning och montage, berättar Jadinge.

Nyanställt

Exempel på utförda arbeten är allt från prototyper, stag och design-detaljer till tillverkning av drivaxlar och planing av toppar.

– Hösten har vi i princip haft fullt upp hela tiden, berättar Jadinge, något som resulterat i att NWP anställt ytterligare en person; Martin Persson.

NWP har sina verkstadslokaler i Öjebyn.

Fler uppfinningar på gång?

– Visst finns det en del tankar som ligger och gror. Både jag och min kompanjon har ju varit i branschen

många år och är utbildade maskinoperatörer. Men vi tar en sak i sänder, svarar Jadinge.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.