Vad gör ett kommunalråd?

15 JAN 2017
Skrivet av :

Förtroendevald som kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd är ett av de finaste politiska uppdrag man kan bli vald till. Arbetet består av allt möjligt och lite till.

– Det bästa med mitt jobb är att jag träffar så många olika intressanta människor, att det är så utvecklande, berättar Helena Öhlund, kommunalråd i Älvsbyns kommun.

Vart fjärde år går medborgarna till valurnorna för att rösta fram de politiker som ska styra Sverige, regionen och sin kommun de kommande fyra åren. I samband med detta väljs det kommunalråd som på bästa sätt ska representera kommunen under denna period. I Älvsbyns kommun gick förtroendeposten till socialdemokraten Helena Öhlund.

– Jag är stolt över förtroendet att förvalta kommunalrådsuppdraget i Älvsbyns kommun. Det är en perfekt kommun att leva och bo i. Den är lagom stor, har god potential och ett bra näringslivsklimat som bär kommunen framåt.

Ett kommunalråds vardag

Helena börjar arbetsdagen med att läsa och svara på inkomna mail.  Därefter väntar inplanerade möten, många lokalt men flera möten är förlagda till Luleå. På kvällen fortsätter samtal och möten med intressanta människor. Att arbeta i demokratins tjänst krävs att man får fylla på med energi från annat håll som familj och vänner. Titeln mormor är viktig, så tid med barnbarnen prioriteras.

Helenas arbete som kommunalråd består av allt möjligt, ena dagen träffar hon toppolitiker för att diskutera framtiden, andra dagar besök i verksamhet eller i företag, föra dialog med kommunmedborgare och delta på olika möten.

– Det är så varierande grupper, det är allt från intressegrupper i kommunen till EU-nivå.  Jag har exempelvis nu blivit invald i gruppen Europaforum i Norra Sverige. Det är intressant att delta på den nivån och bidra med den lilla kommunens perspektiv.

Tillsammans med resterande kommunalråd och regionsråd i länet träffas man för att diskutera situationen i länet. Regionalt arbetar man hårt tillsammans för ett starkt Norrbotten.

– Det finns en gemensam vilja att skapa tillväxt och utveckling i länet, betonar Helena.

Som kommunalråd arbetar även Helena aktivt för Älvsbyn långsiktigt.

– Man måste ha en förståelse, vad är framtida behov? Jag tänker till exempel på det nya särskilda boendet som vi ska bygga i Älvsbyn. Vi bygger det till kommande generationer.

– Samverkan med andra aktörer, länsstyrelsen och landstinget, det är också viktiga områden som jag har satsat mycket tid och kraft på. Vi har behållit distriktssköterskemottagningen i Vidsel och vi jobbar för att hälsocentralen ska vara tillsammans med det särskilda boendet. Vi ska ha kvar teknisk utrustning på hälsocentralen och i äldreomsorgen, det är en viktig sak.

Att utveckla mellankommunal samverkan har vi gjort på riktigt, Piteå och Älvsbyn. Vi sköter alla löner för Piteå och de köper den tjänsten av oss. Detta är en framtida utmaning att vi ska samarbeta mer för att kunna fortsätta leverera välfärd i framtiden.

Hur ser du på framtiden annars?

– Jag ser en ljus framtid. Bolidens ansökan om gruvetablering fortsätter enligt plan. Arbetet med att etablera datacenter fortgår. Intressanta projekt tillsammans med LTU. Förskolan, skolan fortsätter sina utvecklingsarbeten. Äldreomsorgen har arbete på gång som innebär focus på uppdrag. Vi har ett samhälle där föreningar arbetar ideellt och bidrar med integration och mångfald. Det stundar ett skoter-VM i mars/april i Älvsbyn. Vi bygger hyreshus och säljer villatomter och industritomter. Det bästa av allt är att vi ökar i befolkning.

TEXT: ROBIN NILSSON

Om Skribenten
Robin är en flitiga medhjälpare.