Skolskjutsen i Älvsbyn – ett organiserat pussel

16 JAN 2017
Skrivet av :

Enligt skollagen är kommunen skyldig att anordna kostnadsfri skolskjuts för elever inom grundskolan, särskolan och gymnasiesärskolan. I Älvsbyn handlar det om drygt 300 personer som är berättigad skolskjuts.

Ulla Sidenmark har arbetat som skolskjutsansvarig i Älvsbyns kommun i ungefär sju år, ett jobb som hon stormtrivs med. Trots att hon egentligen har gått i pension fanns det ingen tvekan om att stanna kvar en tid extra.

– Det är tack vare att jag tycker att det är så roligt, och sen är det ju den sociala biten också. Hade det varit ett tråkigt jobb hade jag inte funderat på att arbeta vidare, berättar hon.

Överlämnar snart stafettpinnen

Arbetet som ansvarig över skolskjutsen i kommunen handlar mycket om att lägga pussel. Storleken på bussarna, antalet bussar, hur många ska åka med, vilka tider på dygnet ska det vara upphämtning och så vidare.

– Jag tycker väldigt mycket om att organisera därför gillar det här jobbet skarpt, det finns alltid något att göra, betonar Ulla.

Ulla Sidenmark, skolskjutsansvarig i Älvsbyns kommun. Foto: Robin Nilsson

Ulla Sidenmark, skolskjutsansvarig i Älvsbyns kommun. Foto: Robin Nilsson

Förutom att lägga pussel och planera handlar det även mycket om kontakt med föräldrar, elever, lärare och även rektorer.

Inom en snar framtid kommer Ulla att lämna över facklan till sin efterträdare, men kommer att finnas kvar ett tag som guide och utbildare. Hon hoppas därför att en entusiastisk och en god organisatör tar över stafettpinnen.

– För det första bör man känna till hur det ser ut i Älvsbyn, det tycker jag är det viktigaste att veta. Sen handlar det ju om att man gillar jobbet också. Det är ju inte bara att hoppa in, i och med att det finns olika moment som pågår under höst- och vårterminen.

Faktaruta

  • Den årliga budgeten för skolskjutsen i Älvsbyn ligger på drygt 6,5 miljoner kronor.
  • Vid beslut om skolskjuts ska hänsyn tas till färdvägens längd, trafikförhållanden, funktionshinder hos en elev eller någon annan särskild omständighet.

Avståndsregler

Förskoleklass – åk 1 Längre än 2 km (avståndsregeln gäller ej tätort)

Åk 2 – 3 Längre än 3 km

Åk 4 – 5 Längre än 4 km

Åk 6 – 9 Längre än 5 km

Gymnasiet Längre än 6 km

TEXT: ROBIN NILSSON

Om Skribenten
Robin är en flitiga medhjälpare.