Många dråpligheter i årets revy

TEXT OCH FILM: Spänn fast säkerhetsbältena! I årets Älvsbyrevy, ”Nalta skovalottom” bjuder kulturgruppen Äxter på en skrattfärd där taxiresor i Älvsbyn med omnejd är det bindande kittet.

– Det blir en blandning av en massa olika sketcher som vävs ihop av 14 filmer som vi producerat själva, berättar Erik Ellingsson.

Bitte Lundström och Andreas Wiklund har roligt. "Det blir många skratt vid våra sammankomster", säger Bitte.

Bitte Lundström och Andreas Wiklund har roligt.
”Det blir många skratt vid våra sammankomster”, säger Bitte. FOTO: STERLING NILSSON

Som vanligt kommer Pitemål att vara det bärande språket i många nummer där Bitte och Eva medverkar.
– Allt blir som mer oförargligt och gulligt på Pitemål. Det går helt enkelt att säga mer grova saker på dialekt utan att det blir plumpt, tycker Bitte Lundström.

Erik Ellingsson och Eva Lundström. FOTO: STERLING NILSSON

Erik Ellingsson och Eva Lundström. FOTO: STERLING NILSSON

2016 tog revygänget ett sabbatsår.
– Men vi började skriva material redan efter revyn 2015 men fick inte ihop tillräckligt. Och vi skriver om texterna än för att finslipa detaljerna, säger Bitte.

Årets revygäng utgörs av Erik Ellingsson, Eva Öhlund Lundström, Anneli Lundberg, Bitte Lundström och Andreas Wiklund. Jan Lundberg hade inte tid att medverka på scen i år på grund av sitt arbete men dyker upp som taxichaufför i filmerna.

Anneli Lundberg.

Anneli Lundberg.

Det blir hejdlösa färder i bygden med resenärer som Pugh Rogefeldt, arga mamman, ett kärlekstörstande par och många andra dråpligheter.
– Vi har arbetat med greenscreen och har filmat miljöer med en go pro-kamera som sedan klipps in i taxiscenerna som filmats i studio. Vi gillar att göra film, berättar Andreas. som redigerat sekvenserna.

Andreas Wiklund. FOTO: STERLING NILSSON

Andreas Wiklund. FOTO: STERLING NILSSON

Filmerna visas mellan numren på scen. Så det blir full rulle under nära två timmar. Förställningen genomförs i två akter på vardera 55 minuter.

Några gamla favoriter har dammats av och förnyats. Det gäller luciatåget och sketchen Nautilus där Bitte och Eva äter semlor under träningspasset. Idén till filmerna om taxichauffören bygger på den tidigare populära bilbingo-sketchen med Jan och Eva.

Lokala händelser presenteras i sketchformat. Men ingen går säker. Inte ens sedan revyn startat.
– Nej, vi har lämnat ett tomrum för att snabbt kunna spegla något som händer i Älvsbyn med omnejd.

nalta_skovalottom

Den 3 februari är det premiär. Sedan väntar ytterligare sex föreställningar; Lördag den 4 februari, två föreställningar lördag den 11 februari, en onsdag den 15 februari som blir parfymfri, fredag den 17 februari och lördag den 18 februari.

Ord på pitemål och dess betydelse enligt ordboken ”Pitemålet – ållt mila àagg å ööx”:
Nalta: lite grand
Äxter: duktig, pigg
Skovalottom: oregelbundet

Se även film ovan där Erik Ellingsson och Anneli Lundberg intervjuas.

På Äxters Facebook-sida finns en del klipp och bloopers som avslöjar lite om årets revy…

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.