Laver blir regeringsfråga

04 JAN 2017
Skrivet av :
Resterna av den gamla gruvlaven i Laver.

Resterna av den gamla gruvlaven i Laver.

Boliden överklagar Bergsstatens avslag till bearbetningskoncession för en koppargruva i Laver utanför Älvsbyn.

– Vi vill försäkra oss om rättigheten till Laverfyndigheten, vi har lagt ned mycket tid på att undersöka den och det har vi gjort under så kallade undersökningstillstånd. De går ut efter en tid och då vill vi försäkra oss om att det är vår fyndighet som vi lagt ned mycket pengar på, säger Thomas Söderqvist, Bolidens vice vd, till P4 Norrbotten Sveriges Radio.

Boliden anser också att Bergsstatens i sitt beslut om Laver infört en ny praxis när det gäller frågan om bearbetningskoncession ska beviljas eller inte.

Bergsstaten motiverade sitt nej till Laver bland annan med att Boliden inte i förväg gjort någon Natura 2000-prövning av sina gruvplaner.

– Då blir det en ny praxis som vi inte tycker är relevant. Vi tycker att det räcker med att man söker miljötillstånd en gång och ska det prövas enligt Natura 2000 så gör man det när man söker miljötillstånd. Vi ifrågasätter inte behovet av den här prövningen alls utan vi ifrågasätter proceduren att det ska ske så tidigt, säger Söderqvist.

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.