Kanis allt populärare – ett kustnära skidparadis 

Husvagnscampingen rymmer numera 95 platser. Alla är bokade och 66 står i kö.

Husvagnscampingen rymmer numera 95 platser. Alla är bokade och 66 står i kö.

Besökarna åker utför men för Kanis som anläggning går det bara uppåt. Ju fler husvagnsplatser som byggs desto större växer sig kön. Ett angenämt problem.
– Kanis är helt underbart med familjär stämning, fördelaktiga priser och med närhet till all tillgänglig service i centralorten bara ett stankast från backen, säger gästen Jörgen Lindström, från Boden.
Jörgen med familj. FOTO: LOTTA NILSSON

Jörgen med familj. FOTO: LOTTA NILSSON

Steg för steg går satsningen på Kanis vidare. Ett 20-tal husvagnsplatser för några år sedan har i dag blivit 95. Alla är bokade med 66 personer i kö. Kommunen skulle kunna bygga ut husvagnsparkeringen ytterligare och fylla den i ett nafs.
– Men vi måste ta allt stegvis. Det gäller att förvalta det vi har. Vi kan inte bygga fler husvagnsplatser än servicebyggnaderna klarar av, säger Lars Nyberg, verksamhetschef på Älvsbyns Fastigheter.
Lars Nyberg, verksamhetschef på Älvsbyns Fastigheter.

Lars Nyberg, verksamhetschef på Älvsbyns Fastigheter.

Klok utvecklingstakt
Jörgen Lindström delar den uppfattningen.
– Det är rätt att ta det lite lugnt. Att behålla Kaniskänslan. Det är mycket därför vi är här. Ändå händer en massa saker år till år. Nu har ju backen fått två nya liftar som Älvsbyhus skänkt. Att inte ta emot fler än vad anläggningen klarar av är sunt. För ryktet sprider sig ju om hur bra allt är här.
Värd för husvagnsgästerna är Lotta Nilsson som också driver Kaniskrogen.
– Hon gör ett jättejobb. Personalen på Kaniskrogen är helt fantastiska. Vi har ingenting att klaga på. Det fungerar så bra, säger Jörgen.
En enda stor familj
Lotta Nilsson trivs också.
– Det känns som att vi på Kanis är en enda stor familj. Alla är glada och trevliga. Dessutom lär vi känna alla som bor här. Många återkommer ju också år efter år.
Lotta Nilsson, krögare.

Lotta Nilsson, krögare.

Den centralortsnära skidbacken innebär också ett lyft för handeln.
– Redan 2015 genererade Kanis 2 000 gästnätter. Siffrorna för 2016 har vi inte fått än. Men vi vet ju att det ökat, berättar Sofia Sundh, näringslivsutvecklare på Älvsbyns kommun.
Gillar handeln i Älvsbyn
Jörgen och hans familj med fru och två barn, tio respektive sex år, handlar ofta i Älvsbyn.
– Affärerna på byn är jättebra. Jag gillar verkligen att handla i Älvsbyn. Lediga helger unnar man ju sig dessutom ofta lite lyx. Vill vi lyxa till det än mer så finns ju Kaniskrogen vid backens fot med hela sitt utbud av mat och dryck.
Många av husvagnsgästerna kommer från närliggande orter inom Fyrkanten. Inte minst Boden.
– Älvsbyn är så nära. Kommer man hem från jobbet klockan 16:00 på fredagskvällen är man här en timme senare. Vi kan nyttja hela helgen, säger en annan av gästerna.
Närheten till centralorten anser de också vara en fördel. Det behövs ingen avancerad packning. Om någonting glömts finns det att köpa i Älvsbyn.
– Dessutom finns ju möjligheter till andra aktiviteter än skidåkning som exempelvis bad och bowling.
100 000 åk
Utöver liftarna har Kanis till i år kompletterats med en ny servicebyggnad. Planer för vidare utveckling finns också.
– Det känns jätteroligt att möta den uppskattning vi får av alla gäster. Men det gäller att vara ödmjuk och lyhörd. Tänk vilken förvandling Kanis som anläggning har genomgått. Från att vara nedläggningshotad har den blivit något som hela kommunen har nytta av. Förra året hade vi över 100 000 registrerade åk. Det känns fantastiskt stimulerande, tycker Lars Nyberg.
En säsongsplats för husvagn på Kanis kostar 3 000 kronor exklusive el.
– Det är ett attraktivt pris. Det är också en av anledningarna att vi väljer att bo här plus det korta avståndet från Boden. Dessutom har vi till denna säsong fått en plats alldeles intill skidbacken. Det är verkligen ski in och ski out.
Inget ni saknar eller vill klaga på..?
– Det finns egentligen bara en liten brist. Vi saknar wifi för Internetuppkoppling. Så där finns en utvecklingspotential, tipsar Jörgen.
FAKTA KANIS:
Stora slalombacken
Längd 800 meter
Höjdskillnad 158 meter
Familjebacken
Längd 1200 meter
Höjdskillnad 150 meter
Längdskidspår:
I området finns ett flertal spår. För närvarande pistas cirka 11 kilometer i varierande längder från tusen meter och uppåt, delvist upplyst.
Husvagnsparkering:
95 stycken parkeringsplatser med eluttag finns att hyra på Kanis,
Faciliteter:
Restaurang Kaniskrogen med fulla rättigheter plus närhet till centralorten med all tillgänglig service.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.