Föreningen som arbetar för det kulturella naturreservatet

14 JAN 2017
Skrivet av :

Naturreservatet i Storforsen är en pittoresk plats året om. Storforsens ideella kulturförening arbetar årligen med att främja kulturlivet i Älvsbyn, genom att erbjuda olika gratisarrangemang i reservatet.

– Vi försöker efter förmåga att ordna aktiviteter i Storforsens reservat, berättar Birgitta Forsman, föreningens ordförande.

Storforsens naturreservat är en magisk plats som lockar ett 100 000-tal besökare årligen från hela världen. Förutom den vackra naturen är reservatet även ett populärt ställe där kultur blomstras. Bland annat har Storforsen varit en återkommande plats för olika kulturarrangemang, såsom Diggiloo och den traditionella julmarknaden.

Birgitta Forsman. Foto: Tony Berglund

Birgitta Forsman. Foto: Tony Berglund

Stor potential

I och med den kulturrika potentialen som reservatet har startades Storforsens ideella kulturförening upp under hösten 2015, av Birgitta Forsman, Kerstin Backman och Börje Andersson.

– Anledningen var för av vi ville skapa en plattform för att vi lättare skulle kunna anordna kulturarrangemang uppe i naturreservatet, som julmarknaden, berättar Birgitta Forsman, föreningens ordförande.

Sedan starten har föreningen anordnat olika musikarrangemang uppe bland jättegrytor och natur. Under sommaren 2016 anordnades arrangemang under nationaldagen och midsommardagen. Under augusti månad anordnades en kulturdag, där man bland annat genom kolmila tillverkade grillkol tillsammans med Muskus byaförening. Även 2017 kommer kulturdagen att arrangeras i augusti.

Under vintern hålls den traditionella pittoreska julmarknaden uppe i reservatet, ett arrangemang som lockar tusentals människor varje år. Där har besökare chans att fynda bland knallarna, åka häst och släde och självklart träffa Tomtefar och hans renar.

Birgitta hoppas att fler ansluter sig till föreningen, och hjälper till att berika Storforsen med ett vackert kulturliv.

TEXT: ROBIN NILSSON

Om Skribenten
Robin är en flitiga medhjälpare.