Älvsbyn varmast i landet

27 JAN 2017
Skrivet av :

Temp

Älvsbyn och Boden hade på fredagsmorgonen den högsta temperaturen i Sverige. Kvicksilvret visade fem plusgrader vid sjutiden på morgonen.

Hur är då detta möjligt i januari?

”För att försöka förstå väderläget som har gett oss den här märkliga temperaturfördelningen kan vi börja med att backa bandet ca 10 dagar. Kall luft drog då ner över Sverige med omkring 15 minusgrader på en del håll ända ner över Götaland. Kylan var dock ytterst tillfällig och ersattes snart av betydligt mildare luft västerifrån”, skriver meteorologen Mattias Lind i sin blogg på SMHI:s hemsida.

Vart tog då den kalla luften vägen?

”Jo, den kalla luften fortsatte söderut över Europa. Där blev den sedan liggandes som en avskuren kalluftsdroppe eller kalluftstunga söder om ett mäktigt högtryck. Atlantens lågtryck och mildluft styrdes norr om högtrycket mot Skandinavien samtidigt som kalluften, med ost- och nordostvindar söder om högtrycket, fortsatte åt sydväst mot Frankrike, Spanien och nordligaste Afrika. Den temperatur- och tryckfördelning som uppstod har sedan utgjort ett typexempel på vad som kallas en blockerad vädersituation.  (Nämnas kan att det faktiskt redan en vecka tidigare uppstod en liknande situation med en droppe kalluft som drog ner över Sydosteuropa)”, fortsätter Lind.

Väster om högtrycket strömmade samtidigt mycket mild luft åter norrut med en anmärkningsvärt mild sydvästlig luftström som sträckte sig hela vägen från Azorerna upp till nordligaste Skandinavien.

I samband med den kraftiga väst- och sydvästvinden infann sig en viss föhneffekt, vilket ytterligare hjälpte till att höja temperaturen just vid Norrlandskusten.

De närmaste dagarna sjunker dock temperaturen en aning igen.

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.