Acetec fortsätter att växa – I år har orderingången ökat med 40 procent

14 JAN 2017
Skrivet av :

Det blåser friska vindar hos ventilationsföretaget Acetec AB i Älvsbyn. I samband med Älvsbyns näringslivsgala utsågs Acetec till ”Årets Företagare” i kommunen och koncernen har på kort tid vuxit från tre till 23 anställda.

– Vi fortsätter att expandera. I år har orderingången ökat med 40 procent jämfört med fjolåret, säger Henrik Oskarsson, VD på Acetec. 

Acetec AB står för luft, klimat och energiteknik. Företaget är privatägt med kontor och fabrik i Älvsbyn. Verksamheten består av utveckling och tillverkning av produkter inom luft, klimat och energiteknik anpassade till marknadens krav av högsta kvalitet och miljötänkande som ledord. Detta med branscherfarenhet sedan 1988.

Henrik Oskarsson, VD på Acetec. Foto: Ingrid Fridesjö

Henrik Oskarsson, VD på Acetec. Foto: Ingrid Fridesjö

Getingbo

Bolaget tillverkar främst ventilationsaggregat och avfuktare. Under Acetec AB finns även dotterbolagen Acetec Service AB, som åtgärdar krypgrunder, och Acetec Fastigheter.

Bakom den snabba tillväxten ligger en framgångsrik produktutveckling plus att Acetec tillverkar all utrustning själva vid fabriken i Älvsbyn.

– Vi kontrollerar hela kedjan från idé till färdiga produkter. Det är förstås en styrka i en bransch som annars är ett riktigt getingbo. Vi är också duktiga på att förpacka våra produkter på ett sätt som marknaden verkar tycka om, säger Henrik Oskarsson.

Totalt har Acetec producerat mer än 15 000 enheter.

Stolthet över Älvsbyn

När Acetec utsågs till ”Årets Företagare” löd juryns motivering; ”Ett företag som bygger sin tillväxt på ordning och struktur. Företaget styrs av flera personer som kompletterar varandra i ledningen av företaget”.

– Att vi tilldelades priset känns både ärofyllt och hedrande. Det var riktigt kul. Vi upplever en väldigt positiv utveckling, förklarar Henrik, som också är stolt över fabriken i Älvsbyn.

Numera märks alla produkter med en dekal som förkunnar ” ”ÄLVSBYN, SVERIGE”.

– Det är fantastiskt roligt att vi kan hålla till på en liten ort och leverera över hela Sverige, Norge och Finland. Många har tidigare inte vetat om var våra produkter tillverkas men det ändrar vi på nu.

Ungt och jämställt företag

Nyligen har ytterligare två utesäljare anställts. Det ökar personalstyrkan till 23 anställda.

– Vi har en god tillväxt med bra lönsamhet och kör på, säger Henrik.

2011 hade Acetec, som en jämförelse, tre anställda. Det om något bekräftar den snabba och positiva utvecklingen.

– Dessutom är vi ett ungt företag med låg medelålder och en stor andel kvinnor vilket lovar gott inför framtiden. Den kunskap vi bygger upp kan vi förhoppningsvis också behålla under många år framöver.

Acetec service AB åtgärdar fukt i krypgrunder. Det är också en verksamhet som expanderar. Fukt i krypgrunder är ett växande problem. Inte minst på grund av klimatförändringarna.

– Vi har inte lika långa vintrar. Det kan vara plusgrader långt in i december. Vårarna är korta och häftiga regn blir allt vanligare med smält- och regnvatten i grunden som följd, säger Tommy Almqvist, entreprenadchef på Acetec service i Älvsbyn.

Men allt är inte av ondo.

– Åtgärdas problemen i tid har du som husägare världens bästa husgrund, säger Tommy.

Som Årets Företag i kommunen kommer Acetec även att delta i utmärkelsen årets företagare i Norrbotten. Vinnaren i regionfinalen går till riksfinal.

TEXT: TONY BERGLUND

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.