Välkomnar det nya året med internationell pizzadag

27 DEC 2016
Skrivet av :

Dagarna börjar ticka ner och det är snart dags för det gamla året att ta farväl och lämna över facklan till sin efterträdare. Natten mot söndag kommer människor runt om i världen att skåla in det nya året med bubbel och skratt.

Förutom att söndag den 1 januari markerar starten på det nya året infaller även den internationella pizzadagen. Runt om i världen väntas pizzaugnar gå på högvarv för att tillfredsställa alla hungriga magar.

Pizza är en maträtt som består av en platt deg som toppas med allt möjligt. Vanligast är att grunda med tomatsås och ost. Utöver detta brukar man även lägga till ingredienser som ananas, banan, bearnaisesås, kebabkött, salsasås, vitlök, fläskfilé, svamp, jalapeño, glass, sushi och rödbetssallad. Bara fantasin sätter gränser. Efteråt gräddas pizzan i ugn innan den serveras.

I nästan 50 år har pizza serverats i Sverige, men självaste maträtten har funnits i flera hundra år. De populäraste pizzorna i Sverige är Kebabpizza, Vesuvio, Capricciosa, Hawaii och Margherita.

TEXT: ROBIN NILSSON

Läs även här om lokala pizzasatsningar.

Om Skribenten
Robin är en flitiga medhjälpare.