Sparbankens dag firades med kaffe, fika och utdelning

 

sparbankens-dag-1

I torsdags firades Sparbankens dag runt om i Norrbottens län. Under dagen erbjöds besökare i samtliga kontor på kaffe och fika.

– Tanken med Sparbankens dag är att anordna en liten kaffebjudning, att vi ska prata med våra kunder och vänta in julen och den tiden. Och vi gör det här i Älvsbyn också med bland annat försäljning av fikabröd som Uddens Hembageri har bakat, berättar Anette Grundström, chef på Sparbanken Nord i Älvsbyn.

I samband med dagen delar framtidsbanken, en del av Sparbanken Nord, ut pengar till antingen en förening, organisation eller sammanslutning som gör någonting gott för bygden. I år delades sammanlagt 55 000 kronor ut.

sparbankens-dag-4

Storforsens Ideella Kulturförening.

Storforsens Ideella Kulturförening mottog 35 000 kronor av framtidsbanken. Detta för sitt arbete med årets julmarknad. Birgitta Forsman och Kerstin Backman fanns på plats för att ta emot gåvan.

– De här pengarna har redan gått till årets julmarknad. Det är många av aktiviteterna som kostar pengar för att få ihop det hela. Än så länge har vi inte kommit riktigt dit, vad gäller hyra till bord och så vidare. Men tack vare Framtidsbanken så blev det ändå mycket aktiviteter för barn och sådant där på julmarknaden. Det betyder väldigt mycket för oss att få stöd från Framtidsbanken, berättar Birgitta Forsman, arrangör för Storforsens julmarknad.

sparbankens-dag-5

Älvsby Lions Club.

Älvsby Lions Club är en anrik förening som har funnits i Älvsbyn sedan 1953. I år tilldelades föreningen 20 000 kronor. 10 000 kronor till Älvsbyns Lucia och 10 000 kronor till julgåvor till nyblivna änkor/änkemän. På plats fanns Tommy Jalar och Sara Risberg för att ta emot gåvan.

– Det här betyder massor, både för lucia-arrangemanget och för julgåvorna. För det kostar ju pengar, det gör det. Det är ett välkommet bidrag. Det brukar ligga på mellan 20-30 000 för korgarna. Vi brukar inte snåla med dem. Vi fyller dem med godis, frukt, pepparkakor och glögg. Vi åker sen hem till alla under veckan före julafton och delar ut. Det är väldigt uppskattat. Det är både skratt och gråt. Vi sitter tillsammans med dem som har blivit ensamma, så att de får prata om bland annat den som har gått bort, berättar Sara Risberg.

TEXT & FOTO: ROBIN NILSSON

Om Skribenten
Robin är en flitiga medhjälpare.