En jul för alla vinner pris

18 DEC 2016
Skrivet av :

fullsizerender

Onsdagen den 7 december genomfördes en pitchtävling för Unga Företagare i Älvsbyns Gymnasium. Priset för bästa pitch var 1000 kr från Älvsbyns kommun.
Älvsbyns kommun, UF Norrbotten och årets UF-företag på gymnasiet höll i arrangemanget. I år är det fem UF-företag på Älvsbyns gymnasium, de fick en minut på sig att presentera sitt företag. Presentationen skulle innehålla företagets tankar om affärsidé, målgrupp, marknadsföring och så vidare. Den här typen av presentation kallas pitch, därav namnet på arrangemanget.
Juryn, med medlemmar från Sparbanken Nord, Pitedalens Måleri och affärsrådgivare från Älvsbyns kommun, bedömde presentationerna och valde ut företaget med den bästa pitchen:
”Med ett bra samspel och förberedd presentation, samt en tydlig produkt med en röd tråd genom arbetet, har vi valt En Jul för Alla som vinnare av pitchtävningen.”
Maia Andersson och Ebba Wiklund, som driver UF-företaget ”En jul för alla”, belönades så med 1000 kr och ett diplom för sin prestation.
Affärsidén bygger på ett evenemang där alla som är ensamma ges möjlighet att fira jul i gemenskap. Tillställningen som är tänkt att hållas i Korskyrkans lokal den 22 december kl 13.00 bjuder på ett klassiskt hemlagat julbord, julklappar till barnen samt tävlingar och lotterier för de lite större deltagarna. Med hjälp av lokala sponsorer har Maia och Ebba lyckats hålla nere kostnaderna för nmälningsavgiften till 80 kronor per person.
-Förhoppningsvis ska alla gå ärifrån mätta och nöjda, säger de unga företagarna.
Anmälan till evenemanget sker via telefon till: Maia Andersson 070-684 65 05 eller Ebba Wiklund: 073-808 75 28. Anmälningskostnad 80 kr.

 

DET HÄR ÄR ETT UF-FÖRETAG
Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation som med hjälp av skolan utbildar ungdomar i praktiskt entreprenörskap. Att driva UF-företag ger eleven möjlighet att göra verklighet av en idé, som hen verkligen vill och tror på. Eleven lär sig om företagande, får ett kontaktnät och växer som människa.
Ett UF-företag består vanligtvis av 3-5 medlemmar och drivs inom ett eller flera ämnen eller kurser på alla gymnasieprogram. UF-lärarna på skolan fungerar som handledare för UF-företaget under året.

SÅ GÅR DET TILL
UF-företagandet sker i tre steg; starta, driva och avveckla. Under driva-fasen ska företaget sälja sin produkt, presentera företaget i olika sammanhang och delta i mässor. Under resans gång kan de stöta på motstånd och upptäcka att man inom företaget kanske inte är överens om allt. Det hör till och är en viktig och värdefull erfarenhet.
UF-företaget avvecklas sedan. Då ska det säljas slut på varorna, pengar komma in, skulder betalas och årsredovisningen genomföras. Efter bolagsstämman som sedan följer är UF-företaget klart.

2016 ÅRS DELTAGARE I PITCHTÄVLINGEN
Sir HasSams mobiltillbehör UF: Sirak Tesfaldet, Samuel Albag, Hassan Anwor, Elias Bahram
Wire Art UF: Ebba Andersson, André Sköld
En jul för alla UF: Maia Andersson, Ebba Wiklund
Festplanerare UF: Matilda Granström, Josephine Bengtsson, Ananporn Wanwiset
PAAL UF: Rasmus Lindbäck, Per Harold, Albin Renlund, Adam Ljuslinder

Om Skribenten
Vår reporter Sara är en aktiv sexbarnsmamma som ger järnet med järnen i elden. Detta även om arbetet på Älvsby Församling tar upp en heltid. Så då kan man väl säga att det är fullt upp.