Äntligen uppåt igen för mjölkbönderna

19 DEC 2016
Skrivet av :
lrf-1

Foto: Linda Engström, LRF

UPPDATERAD: Efter en lång dyster period av låga priser får äntligen mjölkföretagarna mer betalt . Sedan september i år har konventionellt producerad mjölk stigit med 50 öre per kilo och ligger nu på 3,11 kronor. För mjölkproducenterna i norr släpar dock den positiva utvecklingen efter men förhoppningen är att priserna höjs till samma nivåer i början av 2017. 

Även priset för ekologisk mjölk har stigit från 3,98 till 4,41 kronor.
– För en besättning med 100 mjölkkor motsvarar skillnaden i mjölkintäkter omkring 400 000 kronor per år, säger Claes Krokeus, ekonomi- och företagsrådgivare vid Rådgivarna i Sjuhärad och skribent i Mjölkrapporten.

Trendbrottet skedde tidigare i höst, men har sedan dess både etablerats och förstärkts.

–Ur ett globalt perspektiv sjunker mjölkproduktionen. I kombination med ökad efterfrågan har det lett till högre priser efter drygt två års kris, säger Lennart Holmström, expert på marknadsanalys och branschstatistik på LRF Mjölk och en av Mjölkrapportens skribenter.

Förändringen kan vara början på en långvarigare uppgång både globalt och nationellt, tror Claes Krokeus.

Även för andra branscher går det bättre nu. Enligt Matmarknaden har prognosen för livsmedelsproduktionen 2016 höjts sedan förra kvartalsrapporten och visar en tillväxt på två procent.

På helåret är det sockerbetor, ekologiska livsmedel, proteingrödor, kyckling, ägg och nötkött som går bäst med en reell tillväxt om tio procent i år. Sammantaget beräknas spannmål, mjölk och lamm tappa värde, de siffrorna utgår alltså från tillväxtprognos för helåret 2016.

 

Källa: LRF

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.