Åberg korades till Norrlands gymnastikdrottning

05 DEC 2016
Skrivet av :

Norrlandsmästerskapet i Artistisk Gymnastik Foto: Anders Åberg

Norrlandsmästerskapet i kvinnlig artistisk gymnastik avgjordes under lördagen och hemmatjejen Linnea Åberg blev årets Norrlandsmästarinna. Klubbkompisarna Jenny Knuts och Kajsa Söderberg kom tvåa respektive trea och tillsammans med Anna Nilsson och Elise Pettersson tog de fem Älvsbygymnasterna hem samtliga grenmedaljer i tävlingen.

I samband med Norrlandsmästerskapet arrangerade Älvsbygymnasterna även den nya tävlingen Norrlandspokalen för att på så vis locka fler gymnaster till evenemanget. Gymnaster från Kiruna i norr till Umeå i söder deltog under tävlingsdagen.

Ytterst små marginaler
Fem hundradelar skilde de två träningskompisarna Linnea Åberg och Jenny Knuts åt när de hade tävlat klart. Åberg drog det längsta strået, framförallt tack vare en mycket lyckad barrserie som gav henne en märkbar ledning på nära tre poäng då Knuts dessutom fick ett kostsamt fall på redskapet.

En ledning som behövdes då Knuts lyckades bättre på övriga redskap. Jenny tävlade på svårare hopp, körde en fallfri bomserie och ett snyggt fristående medan Linnea fick övertramp på sina hopp, föll två gånger från bommen och avslutade sin tävling med ett fall på ett i övrigt fint fristående.

Kajsa tog flest grenmedaljer
Knuts tog guld i grenarna bom och fristående plus ett silver på hopp medan Åberg tog hem guldet i barr och bronset på fristående. Tredjeplacerade Kajsa Söderberg, som för övrigt slutade endast en halv poäng efter segrarinnan i Mångkampen, skördade flest grenmedaljer under dagen. Hon tog silver på fristående och brons i grenarna hopp, barr och bom. Fjärdeplacerade Anna Nilsson tog silver i både barr och bom medan femteplacerade klubbkompisen Elise Pettersson knep guldet på hopp.

Frida överlägsen på Norrlandpokalen
Älvsbygymnasternas stjärnskott Frida Engman vann Norrlandpokalen före Julia LIndahl från Umeå GF efter att ha genomfört en tävling med många fina och svåra serier. Klubbkompisarna Embla Lundström och Elsa Lundberg slutade på tredje och fjärde plats.

Norrlandsmästarinnor, de senaste fem åren
Linnea Åberg, Älvsbygymnasterna 2011, 2012.
Anna Nilsson, Älvsbygymnasterna 2013.
Jenny Knuts, Älvsbygymnasterna 2014, 2015.

TEXT: BRITTMARI ÅBERG, ÄLVSBYGYMNASTERNA

Foto: Bildspel/Krister Palm

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.